Пам'ять в серцях поколінь

Щороку травневі дні несуть з собою спогади про трагічні події Другої світової війни, яка забрала життя мільйонів людей, не говорячи про поранених і тих, хто пропав безвісти…

Почути живих свідків Другої світової, згадати і вшанувати пам'ять про той час зібралися у читальній залі Мукачівської міської бібліотеки 6 травня на літературно-патріотичну композицію «То пам'ять стає при свічі…» молоде покоління Мукачева – учні Мукачівського ліцею, ЗОШ № 16 та № 20 ім. О. Духновича, а також представники  громадських організацій міста.

У залі щемно лине «Степом, степом…». На сцену виходять юнки із запаленими свічками, що символізують пам'ять про ті страшні шість років, коли світом крокувала війна. Метроном грізно відлічує секунди хвилини мовчання, змушуючи кожного замислитись над подіями 70 річної давнини і тим, що відбувається нині на Україні.

Про нове свято в українському календарі – День пам'яті та примирення, про відзначення 70-ої річниці перемоги над нацизмом у Європі, про втрати серед українців у Другій світовій та страшне лихо, яке несе нинішня війна розповідала ведуча просвітницького заходу – завідувачка відділу обслуговування міської бібліотеки Тетяна Туряниця.

Затамувавши подих молоді люди слухали розповіді-спогади ветерана Другої світової війни – Чеха Володимира Лаврентійовича та військових 128 механізованої гірсько-піхотної бригади, учасників АТО – Андрія Тисницького і Василя Хоми.

Воїни легендарної 128 бригади говорили про жахіття нинішньої війни, про оборону Дебальцевого, про патріотизм бійців на передовій, наголошуючи, що кожна свідома людина повинна бути патріотом своєї держави: «Найстрашніше те, коли втрачаєш свого побратима, коли бачиш, як на твоїх очах гинуть люди. Та ми готові стояти на смерть заради своєї країни». «Мені дуже боляче, що сьогодні у нас знову війна і гинуть молоді люди – цвіт нації, – зі сльозами в очах говорив Володимир Лаврентійович, – тому дуже хочеться, щоб ця кривава бійня припинилася, щоб люди нарешті порозумілися і цінували мир».

Подарунками для поважних гостей стали пісні «Синий платочек», «Не питай» гурту «Океан Ельзи», «Війна» гурту «Фактор 2», які прозвучали у виконанні Тетяни Цвєткової, учасниці ансамблю «Сударушки», студента МКТЕКу Едуарда Шепи та дуету дівчат – студентки МКТЕКУ Катерини Гладких і учениці ЗОШ №4 Еріки Пехньо. Добірку віршів українських поетів про Другу світову війну та героїзм бійців на сході України декламували учні Мукачівського ліцею Юлія Богдан, Марта Сеничич, Олександр Лучин, Кіян Таміла та Людмила Кульчицька.

До глибини душі вразило кожного присутнього театралізоване дійство «Назавжди зупиніться всі війни на світі» від зразкового дитячого колективу «Росинка» ДШМ №2 (художній керівник – Вероніка Тищук). Учасники дійства символічно показали масштаби трагедії тих років: шкільний випускний вечір, фото на згадку, мрії про майбутнє враз руйнує страшна звістка – початок війни. А далі, прощання закоханої пари і матері з сином, фронтові будні і радість від отриманої звісточки від рідних. Зустріч закоханих на дорогах війни, весілля і знову розлука, на цей раз – навіки – війна забирає життя молодих людей. Під час зображення сцен перепочинку між боями юні актори декламували вірші, співали фронтові пісні. Пронизливо-щемливий сюжет вистави закінчився символічним запаленням свічки в пам'ять всім жертвам війни – у залі глибока тиша і сльози на очах глядачів.

Навіть по закінченні заходу молоді люди не спішили розходитись по домівках: спілкувалися з ветераном Другої світової війни, воїнами АТО, переглядали книги, представлені на тематичній виставці «Ви перемогли! Ми пам’ятаємо!».
































Вони не стояли на колінах

У визволенні від нацизму разом із усім народом у Другій світовій війні взяли участь понад 500 літераторів України – і тих, хто до початку війни вже був автором відомих книжок, і тих, хто почав писати в грізні дні воєнного лихоліття. На передову лінію вогню вже в перші дні пішло 160 письменників – дві третини тодішнього складу Спілки письменників України. Вони стали артилеристами, автоматниками, співробітниками, дивізійних, армійських газет.
Заглибитися в правду війни, згадати тих, чиї прізвища треба навіки зберегти в пам’яті нащадків спробували працівники бібліотеки-філії №7 Мукачівської міської ЦБС. Напередодні відзначення 70-річчя Перемоги над нацизмом у бібліотеці було оформлено виставку-вітрину, яка нагадувала мешканцям мікрорайону про подвиг народу у Другій світовій війні.
8 травня   разом зі своїми юними користувачами бібліотекарі провели  урок-пам'ять «Вони не стояли на колінах».
Про трагічні сторінки із життя Олени Теліги, Ірлявського Івана, Олега Кандиби-Ольжича, Дмитра Вакарова, Миколи Шпака розповіла присутнім завідувачка бібліотеки-філії №7 Оксана Морозова. Співведучою була студентка МДУ Ціцюрська Анастасія, яка доповнювала розповіді про поетів декламуванням їхніх віршів.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування