Михайло Шолохов: особистість і доля
/до 110-річчя від дня народження письменника/

У біографії одного з найвидатніших письменників XX століття, лауреата Нобелівської премії Михайла Шолохова чимало таємниць і цікавих фактів.
 Тож, з нагоди 110-річчя від дня народження відомого майстра епічного роману, у  Мукачівській міській книгозбірні на літературну сагу «Письменник і епоха»  зібралися поціновувачі його таланту,  члени товариства російської культури «Русский дом», користувачі бібліотеки, щоб вкотре відкрити для себе життя і творчість Шолохова.
Унікальні відомості про Михайла Шолохова: його українське коріння,  доброчинність і безмежну любов до простих людей, яких возвеличував у своїх творах, щиру дружбу з українськими письменниками Олесем Гончаром, Степаном Олійником, Андрієм Малишком, про випробування, які випали на його життєву долю та інші історії з життя визначної особистості, розкривала у своєму виступі керівник літературного гуртка товариства російської культури „Русский дом” Надія Катрасова. Велику увагу приділила і роману-епопеї «Тихий Дон», за який письменник у 1965 році був відзначений Нобелівською премією у галузі літератури.
Уривки з творів видатного майстра пера зачитували Ганна Дубровська, Тетяна Хмелевська, Людмила Красняник. А у виконанні Раїси Мойсей, Людмили Дорошенко, ансамблю «Сударушки» та Василя Сенька, прозвучали пісні, які найбільше любив Михайло Шолохов.
Почесним гостем цього дня в бібліотеці був ветеран Другої світової війни Іван Іванович Русинов, для якого присутні виконали  пісню «По  Берлинской мостовой», яка була однією з улюблених у Михайла Шолохова.
«Він був справді народним письменником у найглибшому значенні цього слова, його книги стали художнім літописом епохи, а постать буде у центрі уваги завжди», – говорила у своєму виступі бібліотекар читальної зали Марія Мікла. Вона представила поважній публіці огляд книг, розміщених на виставці-портреті «Великий майстер слова».
Син Українки, Михайло Шолохов, як ніхто інший любив Україну, її лагідний і мужній український народ: «Українці сердечні, добрі, з іскоркою природного гумору, з м’яким, в той же час мужнім характером. Щасти тобі, народе український!».
























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування