Пам'ять робить нас сильнішими

4 травня до 70-річчя Перемоги над нацизмом у читальній залі Мукачівської міської книгозбірні за участі представників громадсько-культурних організацій міста, ветеранів Другої світової війни, учасників бойових дій в Афганістані та бійців 128 механізованої бригади – учасників АТО, відбулася Зустріч поколінь «Ви – перемогли! Ми – пам’ятаємо!».

Про новий формат відзначення Дня перемоги, який Україна цьогоріч відзначає в європейському дусі пам’яті та примирення, про червоний мак, як символ страждання і пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, про гасло, під яким проходитимуть святкування 8 та 9 травня розповідала завідувачка відділу обслуговування міської бібліотеки Тетяна Туряниця.

Передумови і перебіг Другої світової війни розкрила у своєму виступі голова товариства російської культури «Русский дом» Раїса Мойсей. Вона також звернула увагу присутніх на те, скільки людей після війни було відправлено в табори ГУЛАГів, що замовчували в радянські часи про війну і які жахливі наслідки приносить нинішня війна на сході нашої країни. Про долю євреїв у Другій світовій війні, жахіття Голокосту, йшлося у розповіді голови міського єврейського товариства «Шалом!» Міри Максименко, а члени літературного об’єднання «Рідне слово» читали власні твори присвячені подвигу людей у війні.

Спогадами про ті страшні роки війни ділилися ветерани Другої світової війни Русинов Олександр Петрович та Чех Володимир Лаврентійович, а також присутні у залі діти війни.

Про те, якою страшною є будь-яка війна, вів мову воїн-інтернаціоналіст, голова Мукачівської спілки ветеранів війн Сергій Іванов, який  воював в Афганістані.

До глибини душі запали слова молодого воїна 128 механізованої гірсько-піхотної бригади, учасника АТО Андрія Тисницького: «Мертвий не той, хто помирає на полі бою, а той хто сидить і нічого не робить задля перемоги над ворогом». Андрій розповідав про патріотизм наших воїнів там, на передовій, про біль від втрат бойових побратимів та дав обіцянку ветеранам Другої світової чимскоріше повернути мир на рідну землю.

Гостем міської бібліотеки цього дня був ще один боєць легендарної Мукачівської гірсько-піхотної бригади – Іван Іванович Лендьєл, який будучи цілком успішним в мирному житті (до АТО Іван Іванович очолював відділ внутрішньої політики Мукачівського міськвиконкому), добровільно взяв до рук зброю, аби боронити державу.  Про себе говорив, як завжди, мало, більше – про побратимів, з якими пліч-о-пліч стояв під Дебальцевим, про героїзм і відданість молодих людей, які готові віддати життя в ім’я України та щиро дякував за допомогу українським воїнам.

Наочним доповненням зустрічі поколінь стала виставка-інсталяція «Пам’ять робить нас непереможними», на якій були представлені документи, що дозволяли по-новому відчути трагедію як України так і всієї Європи, більше дізнатися про Другу світову війну, задуматися над тим, які страждання приносить війна.












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування