Сторінками Кобзаревої долі

Діла добрих оновляться,
Діла злих загинуть…
                                                                                                        Т. Шевченко

  
9 березня, в рамках Шевченківських читань, присвячених 202 річниці від дня народження Великого Кобзаря, у Мукачівській міській центральній бібліотеці ім. О. Духновича відбулася зустріч з надзвичайно цікавою та неординарною особистістю, подвижницею української культури – Тетяною Миколаївною Лебединською.
Послухати відому дослідницю, кандидата філософських наук, доцента, професора, члена Національної спілки письменників України, кавалера ордена княгині Ольги ІІІ ступеня прийшло чимало молоді – учні шкіл міста, студенти МДУ, МКТЕКу, аграрного коледжу, педагоги, читачі бібліотеки.
В очікуванні поважної гості, яка затримувалася після зустрічі із ужгородськими читачами, юнаки і дівчата дарма часу не гаяли. Отримавши збірки Шевченка, кожен бажаючий мав можливість читати поезію Великого Кобзаря біля мікрофону (своєрідна репетиція Шевченківських читань просто неба, які пройдуть завтра, 10 березня о 15.00 год. на площі Шевченка).
Мукачівській публіці пані Тетяну представила Людмила Несух, ректор Східно-європейського слов’янського університету. У своїй розповіді вона зазначила, що Тетяна Миколаївна велика сподвижниця української духовності: все своє життя вона присвятила дослідженню життєвої і творчої спадщини Т. Шевченка, на окрему вдячність заслуговує і її діяльність по збереженні у Санкт-Петербурзі (де Т.Лебединська прожила чимало років) місць поховань видатних українців. Завдяки її ентузіазму і наполегливості, було упорядковано могилу першого поховання Тараса Шевченка у 1861 році, яке відбулося на Смоленському цвинтарі у Санкт-Петербурзі.
Щира розповідь гості на вишуканій українській мові, ніби заново відкрила нам постать Кобзаря. Тетяна Миколаївна розповіла багато незвичайних історій про життя Шевченка у Санкт-Петербурзі, де поет прожив сімнадцять років свого життя. «Без впливу свого петербурзького оточення Шевченко не став би тим генієм, яким він став», — зауважила науковець. Тетяна Лебединська закликала всіх перевіряти різні джерела інформації і аналізувати, шукаючи правду, вірити у власні сили та боротися за краще майбутнє.
Пані Тетяна виконала і почесну місію – вручила Диплом І ступеня учасниці обласного етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови серед студентів ВНЗ І-ІІ р.а. Коденко Крістіні.
Теплі слова подяки Тетяні Лебединській висловила директор Мукачівської ЦБС Ольга Андріївна Стадник. Вона щиро подякувала і Людмилі Несух за організацію зустрічі, зазначивши, що пані Людмила свого часу була активним читачем Мукачівської бібліотеки.
Навіть по закінченні зустрічі, присутні довго не розходились: вони спілкувалися з Тетяною Миколаївною, задавали чимало питань, фотографувалися.



































Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування