Мовний марафон "До рідного слова торкнися душею".

     Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня. Вона має власні вислови, які відображають менталітет і звичаї народу. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від матері в дитинстві. Вона формує нашу свідомість, просочує закладеною в ній культурою.

     Мовну ідентичність нашої солов'їної намагалися ліквідувати більше, ніж будь-яку іншу мову. Як стверджує Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову».

   Українці, 21 лютого вітають своїх рідних та друзів з Днем рідної мови — української мови, маючи на меті віддати їй шану, зберегти єдність та міцність українського народу, які починаються саме з мови.
21 лютого в нашій бібліотеці відбувся мовний марафон «До рідного слова торкнися душею» у якому взяли участь: курсанти Закарпатського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Красного Поля та студенти ВСП "Мукачівський фаховий коледж НУБіП України" разом з вихователькою учбового закладу Оленою Михайлівною Сивоус.
   Розпочала захід бібліотекар Світлана Лещинецьз інформації та вшанування хвилиною мовчання Героїв Небесної сотні.
    Бібліотекарі Марія Мікла та Валентина Томишин поінформували присутніх про історію свята вислови відомих людей про мову, дізналися про мовний рекорд України, який встановила наша землячка, 8-річна дівчинка з Ужгорода Кіра Касинець та запросили усіх взяти участь у мовних активностях.
    Було надзвичайно весело, жваво та цікаво. Юнаки та юнки самі читали скоромовки, прислів’я та вірші про мову. Змагалися у конкурсі «Літзнавець», вгадували мовні загадки-жарти, згадували слова закарпатського діалекту. Долучилася до марафону й директорка нашої бібліотеки
Miroslava Burch /Мирослава Хруник, яка прочитала гумореску Павла Глазового «Кухлик» та закликала любити, берегти та збагачувати нашу рідну українську мову.
    Зацікавленість в молоді викликали також книги з виставки-простір «Коштовний скарб народу».












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування