Одісея забутої українки (до 95 років від дня народження Софії Малильо)

 


3 грудня виповнюється 95 років з дня народження однієї з найвидатніших поеток Закарпаття, кавалера Ордена Княгині Ольги ІІІ ст, багатолітнього в’язня сталінських таборів - Софії Малильо.
Як часто буває що ми говоримо про взірці високої моральності, духовної чистоти, національного громадянського чину, шукаємо їх в нашій історії чи то де інде. А вони жили і творили в нашому місті. Саме до таких людей належить і Софія Малильо. Одна з небагатьох поеток не лише в Закарпатті, але й Україні, яку живлять міцне народне коріння, Богом даний талант і усвідомлений патріотизм, за який вона заплатила дев’ятьма роками неволі в колимсько-сибірських таборах.
Творчість Софії Малильо справедливо належить до золотого поетичного фонду України. І чомусь є переконання, що вірші нашої землячки ще будуть вивчати в школах, книжки її поезії розійдуться по бібліотеках. Адже палка відданість цієї людини рідній землі буде прикладом патріотизму для майбутніх поколінь, котрі мають виховуватися й на її творчості.
З метою вшанування пам’яті Софії Малильо в читальній залі нашої бібліотеки зібралась чимала кількість поціновувачів її таланту, а також студенти коледжів міста на поетичні читання «Одіссея забутої українки». До всіх присутніх , зі словами глибокої шани та поваги до Софії Михайлівни Малильо звернувся мукачівський поет, письменник - Богдан Сливчук, який прочитав свій вірш-присвяту « З любов’ю і надією». Багато теплих та щирих слів в адрес Софії Михайлівни було сказано мукачівською поетесою, художником, колишнім головою літературного об’єднання «Рідне слово» -Тетяною Рибар, яка була знайома свого часу з поетесою. Про цікаві факти життя і творчості розповіла Любов Долинська - голова літературного об’єднання «Рідне слово», педагог Мукачівського кооперативного фахового коледжу бізнесу. Як зазначила Любов Михайлівна, саме Софія Малильо є для неї особливо «близькою та талановитою» поетесою, за її патріотичну та глибоку поезію про рідний край. Голова «Союзу Українок» - Марія Петрівна Муравйова, зазначила, що дуже важливо і знаково доносити інформацію про таких талановитих людей, як Софія Малильо, до молодого покоління нашого краю.
А родзинкою заходу були чудові поетичні читання, які підготували студентки Мукачівського кооперативного фахового коледжу бізнесу. Що і створило теплу атмосферу нашого заходу. Дуже приємно бачити в стінах нашої бібліотеки ім..О.Духновича численну кількість учнів та студентства нашого міста, які шанують і цікавляться творчістю письменників нашого краю та «Красного письменства»
.


...усе у майбутті залежить не від нас,
Бо не підвладний нам Його Величність Час.
Нам відзначати лиш наспілі дати!
А кожна дата - то Господній дар!

Софія Малильо






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування