Про музику в книжках

1 жовтня щорічно у всьому світі відзначається Міжнародний день музики.
Ми щиро вітаємо усіх причетних до цього прекрасного свята та разом з
Мукачівська міська бібліотека для дітей
приєднуємося до вітань, що лунають сьогодні для вас!
Добре, що про музику можна сказати і словами.
Пропонуємо вам 7 художніх книг, де головною є Її Величність Музика.
Кетіль Бйорнстад «До музики»
Письменницький талант норвезького піаніста-віртуоза Бйорнстада Кетіля вартий не меншої уваги, ніж його музичний геній. Підтвердженням тому є всесвітнє визнання як першого, так і другого. «До музики» – це глибокий роман-дорослішання, який розповідає про особисті переживання і труднощі становлення кар’єри юного піаніста – 15-річного Акселя Віндінга. Що штовхає його вперед – відчуття обов’язку перед матір’ю чи тиск власних амбіцій? І чи варто дозволяти музиці виходити на передній план у житті, залишаючи позаду сім’ю, кохання, дружбу? Свіжа новинка від ВСЛ саме про це.
Мухарем Баздуль «Концерт»
Крізь призму особистих історій окремих боснійців автор розповідає про подію виняткового значення – культовий концерт рок-групи U2 в Сараєво 1997 року. Його вагомість важко переоцінити, адже ця музична подія стала першим масштабним об’єднавчим знаком для виснаженої війною Боснії. Сила музики поборола силу конфлікту й остаточно знаменувала повернення до мирного життя. А концерт залишився незабутнім не тільки для слухачів U2 – для самого гурту він став справді легендарною подією в кар’єрі.
Юрій Винничук «Танґо смерті»
Музичний твір «Танґо смерті» став украй трагічним символом – під його звучання за часів Другої світової у Янівському концтаборі Львова розстрілювали людей. Втім роман, якому це танґо запозичило свою назву, розповідає не тільки про жахіття війни. Він сповнений таємниць, а подекуди навіть і містики, історія в книзі тісно переплітається з сучасністю, а любовна лінія робить і без того цікавий сюжет ще більш захопливим.
Богдан Коломійчук «Моцарт із Лемберга»
Ще одна книжка про Львів та про музику з елементами історичного детективу. Франц Ксавер Моцарт – молодший син знаменитого композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Незважаючи на власний непересічний музичний талант, він так і залишився у тіні слави свого батька, хоч ніколи його і не знав… Однак у пошуках кращої долі Франц потрапляє у Львів, а це означає, що на нього попереду чекають неймовірні пригоди й шалене кохання.
Юрій Андрухович «Листи в Україну»
Книжка культового українського сучасного письменника, видана в серії «Українська Поетична Антологія», потрапила в нашу підбірку завдяки вміщеним у ній «Пісням для Мертвого Півня». Це – крайній на сьогодні поетичний цикл Андруховича, який вийшов окремою збіркою ще у 2004 році. Вірші з цього доробку стали текстами пісень легенди українського року – гурту «Мертвий півень», тож їх сміливо можна назвати музикою в чистому вигляді.
Кадзуо Ішіґуро «Не відпускай мене»
Ішіґуро – спокійний, але дуже проникливий оповідач. Його напружена антиутопія «Не відпускай мене» про донорів, у яких начебто не повинно бути власних душ, вразить навіть товстошкірого читача. «Не відпускай мене» – це також і назва улюбленої пісні головної героїні книжки – Кеті. Цю композицію дівчина вмикає на касеті знову і знову, щоб наспівуючи знайомий мотив, мріяти про таке життя, якого ніколи не зможе мати.
Борис Віан «Піна днів»
Сюрреалістична історія кохання від нонконформіста Бориса Віана, який був не тільки талановитим письменником, а й неперевершеним джазовим музикантом і співаком. Власна музичність француза просто не могла не позначитись на його літературних творах, тому персонажі «Шумовиння днів» танцюють чудернацькі танці, а ще – готують собі напої на «піаноктейлі», тобто піанолі, оснащеній як міні-бар. Щоб приготувати коктейль, варто зіграти щось на цьому диво-інструменті, й він змішає вам інгредієнти відповідно до нот і тональностей, які прозвучали. До того ж, головна героїня роману – Хлоя – народжується з музики (Віан – той ще фантазер і експериментатор), а міські вулиці носять імена відомих джазменів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування