Люди з планети Зрілість!

Щороку, 1 жовтня, з ініціативи 00Н у світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку. Україна як повноправний член ООН підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і також відзначає День людей похилого віку з 1997 року. Дата покликана привернути увагу суспільства до проблеми упередженого ставлення стосовно літніх людей і зруйнувати стереотипи, пов’язані з їхнім життям.

Люди похилого віку зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві, на роботі, в транспорті, медичних закладах. Це певною мірою перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я, самопочуття і добробут. Унаслідок цього вони не можуть реалізувати свої права повного мірою і внести посильний внесок в культурне, соціально-економічне і політичне життя суспільства.

Згідно з міжнародною класифікацією, людиною похилого віку вважається особа, яка досягла 65 років. Таких людей в усьому світі близько 700 мільйонів, а це майже кожна десята людина на Землі. За даними ООН, до 2050 року кількість тих, кому за 60, сягне 2 мільярдів людей. В Україні налічується 6,9 млн. громадян віком від 65 років. У світових рейтингах за рівнем життя літніх людей Україна традиційно посідає одне з останніх місць.
З цієї нагоди на абонементі для дорослих оформлено книжково-ілюстративну виставку «Люди з планети Зрілість».
З цієї нагоди на абонементі оформлено книжково-ілюстративну виставку "Люди з планети Зрілість».

Цікаві факти:

  • Людина починає старіти в 27 років. Таку заяву зробили вчені з університету Вірджинії. Дослідники спостерігали за добровольцями у віці від 18 до 60 років і зробили висновок: пік мозкової активності притаманний людям у віці 22 років. До 27 років психічне здоров’я, а також швидкість мислення сповільнюються. У 37 років людина відчуває труднощі із запам’ятовуванням, а в 42 роки просторова візуалізація і аргументація значно менше, ніж у 22-річних досліджуваних.
  • Літні люди часто хворіють. Цей факт пояснюється тим, у людей пенсійного віку клітини оновлюються з певними обмеженнями. У літньої людини, як правило, клітина ділиться до 50 разів, а потім цей процес призупиняється. Це призводить до зниження працездатності органів, адже всі вони складаються з клітин. Старі люди нерідко страждають захворюваннями, зумовленими зниженням здатності організму до оновлення.
  • Старі люди дихають повільніше, ніж молоді. На жаль, це загальновизнаний факт. Науково доведено: кисень зберігає молодість і продовжує людське життя. Людям пенсійного віку, втім, як і молодим, корисні прогулянки на свіжому повітрі.
  • Старість не завжди супроводжується хворобами. Незважаючи на те що в старості клітини оновлюються погано, органи зношені, а природний захист організму знижується, стан людини пенсійного віку залежить від спадкової схильності до захворювань, а також від способу життя в молодості.
  • Старече слабоумство виникає в результаті бездіяльності розуму. Людям, що вивчають факти про старіння, буде цікаво знати, що ті, хто після виходу на пенсію розвивався інтелектуально, а також ті, хто в молодості займався розумовою працею, страждають амнезією рідше, ніж ті, хто все життя працював «руками», а в старості не прочитав жодної книги.
  • Знання мов продовжує молодість. Науково доведено, що поліглоти старіють повільніше, ніж люди, які вільно володіють тільки рідною мовою.
  • Шкідливі звички скорочують тривалість життя. Ні для кого не секрет, що куріння, алкоголь, а тим більше пристрасть до наркотичних речовин, - не тільки викликають масу захворювань, але і негативно позначаються на тривалості життя. Доведено, що людина, що відмовилась від шкідливих звичок, може продовжити собі життя на 6 років.
  • Сміх продовжує життя. Це загальновизнаний факт. Оптимісти живуть довше, ніж песимісти. Гарний настрій підвищує імунітет, а також сприяє злагодженій роботі усіх органів. У результаті людина рідше хворіє і краще переносить будь-які порушення у функціонуванні організму.
  • З віком зростання людини зменшується.Остеопат Гевін Берт вважає, що скелет досягає максимальної висоти до тридцятирічного віку. З цього моменту починається поступовий процес стиснення кісток. До 70 років зріст людини може зменшитися на 5-10 сантиметрів.
  • Жінки старіють швидше, ніж чоловіки. На жаль, це факт. Жіноча шкіра швидше покривається зморшками, через те що у ній менше колагену, ніж у чоловічій.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування