Міжнародний день боротьби з бідністю

Міжнародний день боротьби з бідністю (Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів) – Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією 47/196 Генеральної Асамблеї ООН 22 грудня 1992 року, який відзначається щорічно 17 жовтня.

Бідність — соціальне положення, що характеризується відсутністю необхідних матеріальних засобів для того, щоб проводити повноцінне (відповідно до норм прийнятих суспільством) життя: наприклад, неможливість прогодувати свою родину, дати освіту дітям чи забезпечити сім'ю якісним медичним обслуговуванням.

Історія 

Спочатку цей день було означено як Всесвітній день боротьби за подолання крайньої бідності. Його відзначали неурядові організації світу з ініціативи Міжнародного руху за надання допомоги групам населення, що бідують — «Четвертий Cвіт» і її засновника о. Жозефа Вресінскі.

1992 року Генеральна Асамблея ООН підтримала цю ініціативу й оголосила цей день Міжнародним днем боротьби за ліквідацію бідності.

Мета проведення

Метою проведення цього дня є підвищення усвідомлення необхідності боротися за ліквідацію бідності та злиднів у всіх країнах, особливо в тих, що розвиваються, — необхідності, що набула першочергового значення.

Рівень бідності в Україні

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що протягом останніх трьох років Україна демонструвала впевнений вихід із кризи: рівень бідності за абсолютним критерієм (витрати нижче фактичного прожиткового мінімуму) знизився з 58,6% у 2016 році до 43,2% у 2018 році.

Крім того, моніторинг показників бідності за даними дев'яти місяців 2019-го також свідчить про позитивну динаміку. Зокрема, рівень бідності за цей період склав 41,4% проти 45% за відповідний період 2018 року.

При цьому в Мінсоцполітики визнають, що пандемія COVID-19 внесла корективи до показників соціально-економічного розвитку країни в 2020 році.

За підсумками 2020 року рівень бідності зросте до 45%, що на 6,5% вище значення 2019 року, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Пропонуємо книги, що дозволяють осмислити і переосмислити поняття бідності.

  • Ерік Райнерт «Як багаті країни забагатіли… і чому  бідні залишаються бідними»

У своїй книзі відомий норвезький економіст, професор Ерік Райнерт розповідає про те, що багаті країни стали заможними завдяки поєднанню державного втручання, протекціонізму та стратегічних інвестицій, а не завдяки вільній торгівлі. Метою книги є розповісти зацікавленому непрофесіоналу, чому між бідним та багатим населенням є величезна різниця в доходах, яка щороку не тільки не зменшується, а й зростає.

  • Абхіджит Банерджі, Естер Дуфло «Економіка бідності. Як звільнити світ від злиднів»

П’ятнадцять років роботи з бідними людьми в десятках країн на п’яти континентах дали змогу Банерджі й Дуфло радикально переосмислити економіку бідності. Чому марокканець, якому бракує грошей на їжу, купує телевізор? Чому бідні нехтують безкоштовною вакцинацією, але витрачають гроші на недієві ліки? Чому вони починають багато бізнес-проектів, але жодна з їхніх справ не розвивається? Як переконують автори, щоб подолати світову бідність, варто насамперед зрозуміти обставини, які формують основу вибору людей. Спираючись на численні дослідження й зібрані дані, Банерджі й Дуфло пропонують доволі прості заходи, що допоможуть підвищити рівень життя бідних у всьому світі.

  • Олексій Мічман «Чому люди бідні?»

Бідність, як і багатство, з'явилося давним-давно разом з появою торгівлі. Тоді багатство вимірювалося кількістю золота, а зараз вимірюється кількістю фантиків у Вас в кишені або на рахунку в банку. Але з тих далеких часів і донині багаті стають ще багатшими, а бідні так і залишаються бідними.

Чому ж так відбувається і як можна виправити дану ситуацію? Про це і піде мова в цьому виданні.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування