Той, що писав відкритим серцем.

"Колись у своїй книзі спогадів він записав,
що у художника повинно бути серце.
І це повністю про нього.
Тому що він дійсно писав з повністю відкритим серцем."
Золтан Фаркаш.


Напевно так склалося в житті, що непереборне бажання вільної самореалізації часто заставляє видатних митців мандрувати по світу у пошуках ідеалу. Така доля спіткала і нашого земляка (мукачівця) - видатного художника XIX ст., фундатора угорської національної школи реалістичного живопису Міхая Мункачі (справжнє прізвище - Ліб). 
Отож, напередодні святкувань 175-річниці з дня народження видатного художника, земляка, Почесного громадянина міста Мукачева в нашій бібліотеці відбувся захід «Той, що писав відкритим серцем». Під час заходу відбувся перегляд краєзнавчих документів, який доповнився жвавим спілкуванням з гостями заходу: Віктором Дворниченко (журналіст, письменник, головний редактор газети «Мукачево», дослідник творчості та біографії художника, автор книги "Голгофа і воскресіння Міхая Мункачі"), Тетяною Рибар (письменниця, голова ЛО «Рідне слово»), Оксаною Мецгер (керівник арт-клубу «Палітра-спектр»), Любов Долинською, (заступник директора з виховної роботи МКТЕК, викладач української мови, член літературного обєднання «Рідне слово») та студентами МКТЕК.
Неймовірні почуття пронизували Віктора Васильовича, коли він зачитував один з епізодів своєї книги "Голгофа і воскресіння Міхая Мункачі" та відповідав на питання аудиторії. А це питання про життя художника, кохання, неймовірний труд, часи праці в нашому місті Мукачево , та історія написання картин. Молоді було цікаво почути –ВСЕ про видатну особистість. Тетяна Рибар - більше зосередилась на тій частині біографії Мункачі, як Почесного громадянина нашого міста Мукачева – «Мункачі Михай, живописець, житель Парижа, просить дозволу на одержання прізвища Мункачі, оскільки є уродженцем Мукачева . А 4 листопада 1880 року Мункачі обрано почесним громадянином міста Мукачево." Також, пані Тетяна наголосила, що саме наше місто є «благодатною землею» - де народжуються, творять, пишуть, малюють видатні особистості.
Оксана Мецгер ознайомила всіх присутніх з трьома етапами становлення Мункачі, як художника та зробила огляд репродукцій представленій на виставці-галереї «Симфонія краси мистецтва вічності…».











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування