За мирний світ під Крутами стояла країна молода

Нема Любови понад ту,
Що окропила кров’ю Крути...
В. Письменний
Так уже склалося, що день 29 січня в історії України нерозривно пов’язаний зі словом Крути – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу.
Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна сторінка нашої історії. Тоді загинув цілий студентський курінь, триста юнаків – цвіт української нації. Крути - це Голгофа українського студентства, української молоді, це наша незагойна рана.
Тим, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави було присвячено годину героїко-патріотичних читань «Крути! Крути! Мужність і посвята… Вірність, що міцніша понад смерть», яка пройшла 29 січня у читальному залі центральної бібліотеки ім. О.Духновича.
Про події, які передували Крутянській битві, політику тогочасного уряду розповідали студенти ВПУ №3 - Барта Катерина, Федорці Віолета, Турчин Максим та керівник літературно - драматичнрго гуртка ВПУ №3 - Задорожна Наталія Михайлівна. Всі присутні переглянули документальний фільм «Бій під Крутами». Звучала патріотична поезія від мукачівського поета Михайла Яковича Шушкевича - «О, юність славна!» та «Іде війна». Поезія, що музикою стала звучала у виконанні голови бард-клубу «Аквамарин» - Оксани Коваленко.
Ця подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі. "За мирний світ під Крутами стояла країна молода» – під такою назвою експонувалась літературно-інформаційна виставка для широкого загалу читачів.
Присутні схилили голови у хвилині мовчання на знак поваги до подвигу тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ во їм’я своєї України. Вони загинули, щоб ми жили.
Вічна слава Героям!









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування