«Джойнт»: вікова історія творення добрих справ

З нагоди 100-річчя від дня створення Американського єврейського об’єднаного розподільчого комітету «Джойнт» Україною подорожує пересувна виставка-експозиція: «Джойнт і єврейський народ: 100 років історії», яка представляє рідкісні світлини, що розкривають вікову історію добрих справ найбільшої єврейської благодійної організації, яка допомагає не тільки євреям, але й людям різних національностей.
До Мукачева виставка прибула з Берегова. Урочисте відкриття відбулося 7 вересня у Мукачівській міській бібліотеці за участі представників влади та членів єврейської громади міста.
У вітальному слові начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба відзначив, що виставка проходить в рамках святкування днів єврейської культури на Закарпатті, тому кожен бажаючий має можливість наочно ознайомитись з історією і традиціями єврейського народу, а історична хроніка про доброчинність благодійної організації «Джойнт» тільки надихне її відвідувачів на добрі справи.
Теплі слова вітань звучали і від начальника відділу внутрішньої політики Мукачівського міськвиконкому Івана Лендьєла, який зазначив, що відкриття даної експозиції є подарунком для багатонаціонального Мукачева, адже містяни вміють поважати культуру та здобутки один одного.
Про основні віхи столітньої історії американського єврейського об’єднаного комітету «Джойнт», напрями роботи, його благодійну місію в Україні та, зокрема, на Закарпатті, розповідав директор Закарпатського обласного благодійного фонду «Хесед Шпіра» Михайло Галін.
Зі слів голови Мукачівської іудейської релігійної громади Абрагама Лейбовича присутні дізналися, що на початку 20 століття у нашому місті діяв центральний офіс Джойта, який допомагав євреям всього краю, повністю на його утриманні був в той час і міський сиротинець.
«Коли люди допомагають один одному тоді світ стає кращим», – наголосила у своєму виступі голова Мукачівського міського національно-культурного єврейського товариства «Шалом» Міра Максименко та щиро подякувала за допомогу в організації виставки міській бібліотеці.
Виставка пробуде в Мукачеві до 9 вересня, тож усім охочим слід поквапитися з її переглядом, який є безкоштовним.
Чекаємо на вас в Інтернет-центрі міської книгозбірні (І поверх, вхід з вул. Духновича,1) з 9.00 до 18.00 год. Надалі експонати помандрують до Колочави та обласного центру Закарпаття.













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування