Поетичні читання «Я була в далекій стороні».

  Творчість Софії Малильо справедливо належить до золотого поетичного фонду України. І чомусь є переконання, що вірші нашої землячки ще будуть вивчати в школах, книжки її поезії розійдуться по бібліотеках. Адже палка відданість цієї людини рідній землі буде прикладом патріотизму для майбутніх поколінь, котрі мають виховуватися й на її творчості.

    Софія Михайлівна-одна з небагатьох поеток не лише в Закарпатті, але й в Україні, яку живлять міцне народне коріння, Богом даний талант і усвідомлений патріотизм, за який вона заплатила дев’ятьма роками неволі в колимсько-сибірських таборах.
     В рамках проведення Національного тижня читання поезії «Ріки незмінно течуть додому» в громадському просторі «Софіїн Двір» 19 березня ми провели поетичні читання «Я була в далекій стороні». Месиджем для цього заходу став рядок з вірша Софії Михайлівни «Я була в далекій стороні».
    Учасниками заходу були Мукачівський кооперативний фаховий коледж бізнесу та педагоги закладу, Любов Михайлівна Долинська, Любов Іванівна Фізер.
    Які ознайомились з чудовою локацією нашого міста, де можна чудово проводити дозвілля, збиратись для поетичних читань на свіжому повітрі,тощо…
 Дізнались про нелегкий життєвий та творчий шлях Софії Михайлівни. Взяли активну участь в обговоренні книги «Кухоль щастя». І звичайно «родзинкою заходу» були чудові поетичні читання, що і створило теплу та затишну атмосферу нашого заходу.         Бо саме Софія Малильо, є для нас особливо «близькою та талановитою» поетесою, за її патріотичну та глибоку поезію до рідного краю та «Отчої землі», до України.
 Багато теплих та щирих слів в адрес Софії Михайлівни було сказано мукачівською поетесою - Гізелою Лімбах, яка була знайома свого часу з поетесою.
     Поняття «дім» для Софії Михайлівни був «щемким й навіть сакральним». 
Дім – це світло, котре гріло її, крізь тисячі кілометрів майже дев’ять років поневірянь неволі в колимсько-сибірських таборах. 
       І саме наше місто - місто Мукачево, стало домом для незламної духом патріотки, де вона відчула себе частиною чогось більшого, частиною нашої громади.
На сам кінець заходу студенти символічно посадили квіти у дворику Софії Малильо.

       Нехай Господь благословить нашу державу Україну! - писала Софія Малильо.












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування