Андрію, Андрію, дай нам надію!

 Серед зимових свят одним з найцікавіших є свято Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Звичаї та обряди в день цього святого мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити, народні гуляння та обрядові танці.

Нагадати про старовинні народні обряди та звичаї вирішила наша бібліотека облаштувавши в читальній залі яскраво-кольрову ,святково-обрядову книжкову виставку «Андрію, Андрію, даруй нам надію». Де представлені книги по народознавству,релігії, історії ,звичаям та обрядам, цікаві фотоальбоми, журнали тощо… Виставка буде експонуватись в читальній залі протягом тижня ,тож запрошуємо Всіх охочих зануритись в світ зимових святкувань . найтаємничніших та найцікавіших обрядів звичаїв нашого краю.

Пропонуємо Вам згадати яскраві моменти святкового дійства в нашій бібліотеці на Андрія минулі роки. Коли наш колектив вирішив запросити мукачівців відродити давні українські традиції святкування Андріївських вечорниць. Цього вечора пісні лилися через край – одні радували серця, інші – тривожили душі, а вечірні розваги у бібліотечній світлиці завершилися щедрим застіллям: із варениками, пиріжками, узваром та іншими традиційними стравами українського столу та переглядом фільму «Вечори на хуторі біля Диканьки». Свято видалося на славу!
Фото-звіт 2015 року!














Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування