Його величність – Романс

Романс...Незбагненний і дивовижний, чарівний і пристрасний, надихаючий і прекрасний. Він не дозволяє залишитися байдужим нікому: ні слухачам, ні творцям романсу, які доносять до людей усю красу душі.
Поціновувачі цього прекрасного жанру зібрались суботнього полудня 19 вересня у міській книгозбірні на музично-поетичну елегію «Романсом благословляємо любов».
«Вічно юний, непідвладний часові, й разом з тим мудрий, як сама вічність, й чарівно-незбагненний, як саме життя – романс  складається з любові, вона – його душа», – так розпочала свій виступ ведуча голова товариства «Російської культури «Русский дом» Раїса Мойсей. Її задушевна розповідь про історію виникнення романсу, цікаві оповіді про створення окремих романсів, їх авторів і виконавців, була чудово доповнена виконанням найвідоміших композицій членами національно-культурного товариства.
У залі звучав як чарівний український романс, так й класичний російський, і навіть угорський. «Ніч яка місячна» Михайла Старицького, «La Paloma (Голубка)» Себастьяна Ірадьє, «Не уходи, побудь со мною» Миколи Зубова, «Дивлюсь я на небо» Тараса Шевченка, «Гори гори моя звезда» Володимира Чуєвського, «Над окошком месяц» Сергія Єсеніна, «Не питай» Івана Огієнка, «Два кольори» Дмитра Павличка та ін. виконували В’ячеслав Журавльов, Людмила Красняник, Надія Косенкова, Раїса Мойсей, Тетяна Кричфалуші, Володимир Матіко, Тетяна Цвєткова, Людмила Дорошенко, тріо «Слов’яночка» (Надія Смагіна, Валентин Крючков, Марія Берестівська).
Не залишились осторонь і поети, члени літоб’єднання «Рідне слово» та місцевого осередку Конгресу літераторів України – Михайло Шушкевич, Гізелла Лімбах, Володимир Маслов, Валентина Кушнір зачитували власні вірші про кохання, а Іма Микуліна, зачарувала присутніх не тільки авторським виконанням власних поезій, але й задушевним виконанням авторського твору «Білосніжний романс».
Увагу присутніх привернула і виставка-інсталяція «Романсу світлі почуття». Бібліотекар читальної зали Марія Мікла, представляючи експоновані книги, зазначила: «Саме романс доніс до наших днів щиру любов Євгена Гребінки, палке кохання Івана Франка, тривогу й сум Олександра Олеся… Романс – це цілюще джерело, з якого ми черпаємо почуття краси, ніжності, вічності».
Напрочуд швидко і непомітно проминув час, відведений для побачення з романсом. Заряджені позитивними емоціями присутні фотографувалися на згадку, обмінювалися враженнями, переглядали книги та щиро дякували колективу бібліотеки за надану можливість чудового відпочинку.





















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування