Пам'ятати заради майбутнього

Ось уже 29 років дзвони Чорнобиля стукають в наші серця, змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й рік.
23 квітня на екологічний лікбез «Чорнобиль… Біль і пам'ять вічні» у читальній залі міської бібліотеки зібралися учні загальноосвітніх шкіл міста №3 та №10, щоб згадати  скорбот­ний час ядерного апокаліпсису, пом’янути загиблих та вшанувати живих героїв нашої країни, які вступили в нерівний бій з чорнобильським привидом.
Про аварію на Чорнобильській АЕС та жахливі наслідки ядерного вибуху вели мову бібліотекарі Тетяна Туряниця та Світлана Лещинець. Учні ЗОШ № 10 Коцар Ольга та Михайло Ломага і ЗОШ № 3 Стец Крістіан зачитували спогади про людей, які з перших хвилин трагедії вступили у боротьбу з радіаційним монстром та закликали присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам`ять тих, хто поклав життя у боротьбі з  вогнем та радіацією.
Перегляд відеофільму «Чорнобиль. Як це було» змусив задуматись молоде покоління не лише про наслідки аварії, а й над тим, яку потенційну небезпеку несе халатне ставлення і безвідповідальність.
Гостем бібліотеки цього дня був учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – Севч Михайло Ілліч. Зі сльозами на очах він згадував ті страшні події 1986 року і свою безпосередню участь у боротьбі з радіаційним лихом: «Я очолював групу із 26 медпрацівників, які виїхали із Закарпаття до Чорнобиля. Наша бригада працювала місяць, активно беручи участь в лікувально-діагностичному процесі. У кожного з нас був прикріплений на грудях індикатор – накопичувач радіації. Це для того, щоб знати, скільки встигли «схопити» рентге́нів (одиниць дози опромінення). Але нам так і не сказали. Багатьох із моєї групи зараз вже нема в живих – передчасно померли від хвороб, пов'язаних з радіаційним випромінюванням».
Михайлу Іллічу було важко впоратися з хвилею емоцій, які накотилися від пережитих спогадів. Витираючи сльози, він просив юнаків і дівчат пам’ятати страшну трагедію і зробити все для того, щоб подібне не повторилося знову.
Бібліотекарі до 29 роковин трагічної дати підготували книжкову виставку-репортаж «Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль». Книги та інформаційні матеріали доповнювали фоторепортажі із зони відчуження. Особливий символічний зміст несли і годинник, зупинений на 1 год. 23 хв., зів’ялі тюльпани та гілочки із висушеним листям, фотопортрети героїв-пожежникiв, якi першими стали до бою з непокiрним атомом.
Такі зустрічі вкрай корисні для молодого покоління, адже їх головний месидж – збереження пам’яті, заклик до відповідальності перед наступним поколінням.













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування