Головне – залишатись людьми!
Великі справи починаються із маленьких вчинків. Це ще раз довели учасники благодійно-патріотичної акції «Книга – воїну АТО», яку Мукачівська міська книгозбірня провела спільно з волонтерською видавничою групою «Серце патріота» та благодійним фондом «Віта дольче». Для учнів старших класів загальноосвітніх шкіл міста №1 ім. О. Пушкіна, №2 ім. Т. Г. Шевченка, №3, №15, Мукачівського ліцею та військового ліцею-інтернату було проведено майстер-класи по плетінню фенечок у патріотичних кольорах та виготовленню подарункових книг «Воїнам світла» і «Живи, Надіє!».

Як виникла ідея створення таких книг, яка їх головна мета, розповідала присутнім одна із співавторів збірок, поетеса Валентина Попелюшка: «Робота над збірками проводилася групою волонтерів. Упорядники, редактори, дизайнери та макетувальники працювали на благодійних засадах. Жоден з авторів не претендував на гонорар. Книги  не продаються і не будуть продаватися в майбутньому, вони видані  виключно як подарунок для українських героїв – Надії Савченко, воїнів АТО, волонтерів та для тих, хто долучиться до благодійної допомоги нашим захисникам». 



Під час Бібліо-уроку «Структура та створення книги», який провели повідний бібліотекар відділу обслуговування ЦБ Тетяна Туряниця та предстаник волонтерської групи «Серце патріота» Степан Жук, учні дізналися про елементи з яких складається книга, їх використання під час вибору книг та, зокрема, про процес створення книги. Степан Кирилович наочно показав учасникам зустрічі, як можна провести палітурні процеси і запросив до роботи бажаючих.

Діти та дорослі активно включилися в роботу: зшивали книги, клеїли палітурку, сушили, пресували книжкові блоки та раділи отриманому результату – новоствореним книгам, які зігріватимуть душу бійцям АТО.















«Повертайтеся додому з перемогою, живими, неушкодженими», – саме ці слова-обереги міцною ниточкою прошивають кожну сторіночку, кожен вірш збірок «Воїнам світла» та «Живи, Надіє!», які під час акції кожен бажаючий міг читати біля мікрофону.





Поки одні учасники благодійної акції створювали книги-подарунки, інші долучилися до плетіння патріотичних фенечок, які найближчим часом будуть реалізовані на благодійній ярмарці. Майстер-клас по виготовленню «браслетів дружби» провели Лєна Бажанюк, учениця ЗОШ №1 ім. О. Пушкіна та Вадим Орлов, учень ЗОШ №15. Дівчата й хлопці виявили неабияку наполегливість і витримку заради бажання зробити щось корисне своїми руками для тих, хто зараз  на передовій.






Важко передати емоції, коли до зали зайшли  бійці 128 механізованої бригади, які зараз перебувають на лікуванні в Мукачівському госпіталі: Сергій Трофимчук, Роберт Кафлонович, Михайло Ступик, Святослав Пишко, Андрій Гуца, Віктор Свида та Руслан Волошин. Стоячи, оплесками та вигуками «Слава Героям!» присутні зустрічали мужніх воїнів, які навіть перебуваючи на лікуванні (до речі, двоє з них піднялись на 3 поверх бібліотеки на милицях!), відгукнулися на зустріч. Цих сміливих чоловіків можна описати одним словом – Герої! Хлопці ділилися спогадами, відповідали на запитання та приймали слова подяки.

 «Насправді на війні дуже страшно, – сказав, дякуючи за теплу зустріч, Сергій Трофимчук. – І тому ваша підтримка, не обов’язково лише матеріальна, але й духовна, дуже потрібна бійцям. Тільки всі разом ми можемо здобути перемогу». А Роберт Кафланович додав: «Головне – залишатись завжди людьми, думати не тільки за себе, але й за ближнього, бути вірним військовій присязі».

Діти не відходили від бійців: спілкувалися з ними, фотографувалися та брали автографи.

Слова вдячності воїнам висловив майор військового ліцею-інтернату Павло Бобуський, а юна поетеса Марина Карловська зачитала їм власний вірш.

Зворушлива зустріч закінчилася врученням найповажнішим гостям – бійцям АТО та волонтерам, виготовлених під час майстер-класів фенечок та подарункових книг «Воїнам світла» та «Живи, Надіє!».

















Даною акцією у Мукачівській міській ЦБС стартував благодійний проект «Христос воскрес! Воскресни МИЛОСЕРДЯ!», мета якого – залучення коштів, подарунків та підняття бойового духу наших захисників. В рамках проекту, який завершиться 9 квітня – напередодні Світлого Воскресіння Христового, відбудеться цілий ряд патріотичних благодійно-просвітницьких акцій, учасниками яких може стати кожен.

Не будь байдужим – приєднуйся і ти!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування