Обговорення твору М. Хвильового «Мати».

    Микола Хвильовий – знакова постать в літературному процесі 20-х років ХХ століття. Проте історичні та суспільні перипетії, що привели до особистої трагедії митця, зумовили складність вивчення його творчості. Більше ніж п’ятдесят років в Україні ім’я письменника замовчувалося, а в 30 − 80-ті роки дослідження творчості Хвильового було можливим лише на еміграції. Та справжнє повернення Хвильового до української спільноти відбулося з демократизацією суспільства та із здобуттям української державності, коли М. Хвильовий разом з плеядою митців «Розстріляного відродження» опинився в центрі уваги нової генерації дослідників.

Український інститут книги вже традиційно щороку проводить акцію «Національний тиждень читання».

У фокусі акції — постать Миколи Хвильового, 130 років від дня народження якого українці відзначатимуть 13-го грудня. «Бути своїми» — гасло цьогорічного Національного тижня читання.

Отож, 5 грудня в нашій бібліотеці відбулось обговорення твору «Мати».

В оповіданні "Мати" Микола Хвильовий змальовує образ жінки, сини якої опинилися по різні боки барикад у роки громадянської війни. Читачі мали змогу почути короткий зміст твору, поділитися емоціями від прочитаного, порівнюючи часи тридцятих років які перекликаються із сьогоденням.
Твори та ім’я Миколи Хвильового залишалися забороненими аж до останніх років існування тоталітарного радянського режиму в Україні.
Отож, шановні мукачівці та гості міста запрошуємо всіх поціновувачів української літератури до нашої бібліотеки, адже М. Хвильовий одним з перших в українській літературі висунув ідеал європейської людини, громадянина, творця культурних, суспільних, політичних вартостей, закликав українців орієнтуватись на культурні процеси Європи.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування