Поетичний сторітеллінг «Сяйво самотньої жінки»

     25 лютого ми відзначаємо 152-річницю від дня народження Лесі Українки – видатної української поетеси, перекладачки, культурної діячки, яка входить до переліку найвідоміших жінок України. Завдяки щирій відданості рідній країні, її ім'я стало одним із символів української держави. А 150-річний ювілей Лесі Українки внесено до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО на 2020-2021 роки.

Поетичний хист Лесі Українки формувався і зміцнювався не лише на величній духовності й героїчній історії свого народу, а й творчому засвоєнні найкращих надбань світової літератури і мистецтва, чому значною мірою сприяли родинні обставини та інтелігентне оточення, в якому вона перебувала і виховувалася.
“У Лесі Українки завжди була чітка позиція щодо відносин між Україною та росією – «Між нами ніколи не може бути нічого спільного». Поетеса добре розуміла, що росіяни – імперці, і просто так вони не полишать українців. Адже прагнення імперії завжди в завоюванні нових територій. Зараз це для нас є очевидним. Щоб відзначити річницю народження Лесі Українкив нашій бібліотеці було проведено поетичний сторітеллінг «Сяйво самотньої жінки». На який завітало чимало шанувальників творчості поетеси.
Захід розпочався вітальним словом начальниці відділу культури та молодіжної політики управління освіти,культури молоді та спорту Мукачівської міської ради - Ірина Калій. Яка наголосила, що такі заходи є особливо актуальними, саме зараз, коли ворог нищить нашу культуру, паплюжить музеї, культурно-мистецькі заклади, переписує історію. І популяризація таких знаних постатей, як Лесі Українки є дуже важлива.
Учасником нашого заходу був Іван Жуков - молодший сержант 27-прикордонного мукачівського зогону імені героїв Закарпатської січі. Який на даний момент проходить службу в Закарпатті та нещодавно повернувся зі Сходу України. До нашої бібліотеки він завітав, щоб передати на зберігання врятовані книги із зруйнованих бібліотек (на думку зразу приходить порівняння з другою армією світу, що вони крадуть відступаючи, і як величнота шляхетно поступають наші воїни, рятуючи не тільки нашу Україну, а і культурно-просвітницькі релікти,книги).
Другою частиною заходу були виступи, цікаві дискусії,вірші та пісні ,в яких взяли участь :
Любов Долинська;
Тетяна Рибар;
Маргарита Лукеча;
Ірина Лисичка;
Ксюша Красавкіна;
Оксана Коваленко;
Учасники клубу Munkach Book Club та учасниці «Союзу Українок», наші читачі та тимчасово переселені громадяни з Одеси,Запоріжжя та інших куточків України.
На другому поверсі нашої бібліотеки бібліотеки оформлено тематичну книжкову виставку « Пелюстки таланту української Лілеї» до дня народження Лесі Українки.
Користувачі бібліотеки мають можливість познайомитися з життєвим шляхом поетеси, звернутися до її ліричних віршів, поем, драматичних творів, тощо.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування