"Горіли і шини, і душі..."




 
21 листопада ми відзначаємо День Гідності і Свободи. Його було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися в Україні у ХХІ столітті: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.
Цього дня українці віддають шану патріотизму й мужності громадян, які стали учасниками цих подій, піднялися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.
Цей день – символ боротьби і перемоги, символ єднання заради найвищих ідеалів цивілізованого світу. Всупереч жорстокому тиску антидемократичного режиму українці об’єдналися і відстояли своє право на вибір достойного життя та майбутнього.
Революція Гідності повернула людям віру у цінності свободи, гідності, та самопожертви, а також кинула виклик диктаторству, подвійним стандартам, корупції.
Значення тих подій неможливо переоцінити, адже протягом листопада 2013 – лютого 2014 років відбулося найважливіше для української нації – пробудження свідомості суспільства.
На сторінках багатьох сучасних книг закарбовано надзвичайно важливий період України і це допомагає всім нам згадати, побачити наскільки той час був епохальним кроком до зміни свідомості української нації.
Події останніх років ставлять перед бібліотеками завдання активізації патріотичного виховання підростаючого покоління. Готуючись до відзначення Дня Гідності та Свободи наша бібліотека провела зустрічі з цікавими і талановитими людьми нашого міста. Це Валентина Попелюшка - мукачівська поетеса, письменниця, учасниця подій на Майдані Незалежності, та Богдан Катинський - колишній офіцер авіації, колишній в’язень "сумління комуністичного режиму". Під час зустрічі пані Валентина розповідала про перебіг подій на Майдані того часу, сурові будні, побиття студентів та героїзм звичайних людей.
Другою частиною заходу була презентація книги Богдана Катинського – «Любіть Україну». Це збірка поезій патріотичної лірики про любов до України, патріотизм в серці і супротив та боротьбу проти комуністичних режимів.
Учасники заходу з болем і сльозами на очах згадали та вшанували хвилиною мовчання пам'ять Героїв Небесної Сотні та героїв-майданівців.
Ми мусимо пам’ятати про всіх мужніх людей, робити все можливе, щоб подвиг героїв не був марним.
Відзначення Дня Гідності та Свободи в нашій бібліотеці відбулося на високій патріотичній ноті, в дусі національної ідеї.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування