14 жовтня - день святої Покрови Пречистої Богородиці.



Одночасно з Днем українського козацтва наша держава святкує День захисника України.
В рамках національно-патріотичного виховання дітей та молоді до Дня захисника України, напередодні цих святкових днів в нашій бібліотеці пройшла година мужності та слави «Ми щит і меч твій, Україно!»
З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.
Саме про історію свята, про заступництво Покрови Пречистої Богородиці під час ворожих навал розповів всім присутнім отець Ярослав, а також відповідав на численні питання студентів військового коледжу. На завершення свого виступу побажав всім здоров'я, міцного духу та мирного неба.
Образ козака та мужнього воїна-захисника України неодноразово постає на сторінках книг та в екранізованих картинах, адже в українській культурі – це звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу. Саме такі мужні герої-захисники, справжні патріоти, «світлі воїни» є головними героями у творчості мукачівської поетеси Валентини Попелюшки. «Колискова для солдата», «Молитва за солдата», «Молитися за мир , життя, за все, хлопчаки». Такими віршованими рядками розпочала свій виступ пані Валентина. Також привітала юнаків з прийдешнім святом і побажала «Щоб ніколи не довелося ризикувати своїм життям на війні!».
Працівники бібліотеки підготували виставку-гордість "Хай живе козацька слава, хай живе козацький дух!" , присвячену Дню українського козацтва та Дню захисника України. Тут представлені видання (фотоматеріали, художня література, документальні твори), які висвітлюють історію козацтва та його славетних представників, традиції та звичаї Запорізької Січі; оповідають про загиблих на Майдані, Героїв Небесної Сотні, справжніх захисників, які й сьогодні віддають свої життя за цілісність та неподільність нашої держави, за світле та щасливе майбутнє наших дітей.
Захід пройшов з метою розширення знань молоді про історію славного українського козацтва, виховання почуття патріотизму, національної гідності та побратимства, популяризації надбань і традицій славних запорожців – оборонців рідної землі та української книги і книжкових новинок.
Оберегом кожної нації є її культура та духовні цінності, що передаються від покоління до покоління. Особливо це стосується цього свята, започаткованого ще нашими пращурами. Як відомо, воно знайшло своє продовження і в часи Запорізької Січі. Наші козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і покровителькою. Звертаючись до неї, вони казали: "Покрий нас чесним своїм покровом та ізбави нас від усякого зла".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування