Книжкова виставка-пам'ять «У жорнах репресій»

Тож ревно помолімося за всіх, 
За всіх, кого нещадно чавлять жорна, 
Кому завмер у горлі криком сміх, 
Чиї неясні дні, як ночі, чорні.
Ти, Боже, їх у темряві не кинь,
Благослови їм шлях серед пустинь.
Ю. Клен

19 травня Україна вшановує пам’ять жертв політичних репресій. У цей день ми згадуємо кожного, хто став жертвою політичних репресій часів більшовицького режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадуємо знищених радянською владою селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. Сталінізм нищив Україну з особливою ретельністю і масштабністю. Ці втрати – непоправні.
За оціночними даними (на підставі архівних матеріалів СБУ), від 1927 до 1990 р. в Україні було заарештовано понад мільйон осіб (з них понад 50% – українці), 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменш 140 тис. розстріляно. Крім того, від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей. З території України здійснювалися примусові депортації народів: поляків, німців, кримських татар, а також вірмен, греків, інших народів.
Шановні мукачівці та гості міста, мандруючи містом, зупиніться на хвильку біля вітрин нашої бібліотеки. Де представлена Вашій увазі книжкова виставка-пам'ять «У жорнах репресій». На виставці експонуються книги, які детально описують події тих жорстоких для людства часів.
Український народ солідарний з усіма націями, які постраждали від злочинів тоталітарних, зокрема комуністичних режимів, і сьогодні на своїх кордонах ціною життя тисяч патріотів відстоює шанс на мирне майбутнє не лише Європи, а й усього світу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування