День Української Державності.

    28 липня, Україна вдруге відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ. День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

З історії свята.

Уперше відзначати День Української Державності на державному рівні запропонувала 5 лютого 2018 року ініціативна група у складі Героя України Левка Лук’яненка, Президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва, головного редактора газети Верховної Ради України «Голос України» Анатолія Горлова, академіків НАПрН України Руслана Стефанчука та Олександра Святоцького, професора Володимира Сергійчука, а також громадських діячів Богдана Моркляника та Юрія Баланюка. Обговорення відбувалися в Будинку уряду.
16 лютого 2018 року колишні Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко звернулися до нації та парламенту з ініціативою започаткування Дня Української Державності.
Зміна дати.
Після проведення Архиєрейського собору 24 травня 2023 року стало відомо, що Православна церква України проситиме владу перенести День Української Державності, як і День захисників і захисниць України, через календарну реформу, адже свято князя Володимира Великого в ПЦУ та УГКЦ з 2024 відзначатиметься 15 липня.
28 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроєкт, який переносить День Української Державності з 28 липня на 15 липня. Парламент ухвалив цей закон 14 липня 2023 року, його підтримали 241 депутати.

У вітрині нашої бібліотеки оформлена книжково-інформаційна виставка "Етапи українського державотворення". Дізнатися більше та поглибити свої знання з історії нашої держави, сформувати світогляд, розкрити для себе непізнані історичні факти - ви отримаєте з книг, які можете взяти в користування у відділі абонементу чи читальної зали.
З Днем Української Державності!
Слава Україні і її Героям!












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування