Чорнобиль....Нині це слово знає весь світ.

   26 квітня 1986 року. Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ. Неспокійною виявилася ніч 26 квітня 1986 року. О 1-23-44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
    Пізніше їх назвуть ліквідаторами наслідків аварії. А в ту трагічну ніч, з 25 на 26 квітня 1986¬-го року, вони були просто пожежними, які першими прибули для гасіння пожежі на Чорнобильську атомну станцію. Їх було 28 чоловік, які вступили в боротьбу з вогняною стихією, взяли на себе жар полум'я і смертоносний подих реактора.
    Про їх подвиг кажуть, що «він дорівнює тільки великим епохальним подіям в ім'я миру і людей всієї планети. Бо вони врятували світ та затулили собою всіх нас».
   Через традиційну в СРСР секретність від громадян приховувалась інформація про дійсні масштаби катастофи і в найбільш постраждалих областях України, Білорусії та Росії в перші дні після аварії не здійснювались жодні заходи по захисту населення від радіації.
   Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора.
   У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.
Чорнобиль... Нині це слово знає весь світ. Чорнобиль -мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль.
   Тож з нагоди відзначення 31 -ї річниці від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС в нашій бібліотеці  25  квітня  був відзначений «Днем екології». В читальній залі було облаштовано книжкову виставку-набат «Чорнобиль…Трагедія…Пам'ять…» та виставку-панораму «Карпати –серце і легені Європи», також можна перегляну інфо-вітрину «Неспокійна квітнева ніч» у вікнах Інтернет-центру. Чимало молодого покоління прийшло вшанувати пам'ять страшної техногенної катастрофи людства та загиблих у ній.. Все почалося хвилиною мовчання, віддаючи шану всім жертвам аварії та її наслідків. Ми разом переглянули фільм «Розщеплені на атоми». У кінці був оголошений «Вільний мікрофон» і студенти кооперативного коледжу зачитали вірші.
   Але аварія в Чорнобилі – трагедія не тільки екологічна, вона показала неспроможність тодішнього уряду захистити свій народ, взяти на себе відповідальність за все, що сталося.
  Колись звичайна географічна назва Чорнобиль набула багатогранного трагічного звучання…

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування