Українська армія – щит нації

Вперше 14 жовтня український народ вшановує своїх захисників. Державне свято уособлює в собі мужність, героїзм оборонців і визволителів рідної землі на всіх етапах її історії.

Мукачівська міська ЦБС з нагоди Дня захисника України та Дня українського козацтва –підготувала і провела ряд просвітницьких акцій: бесіду-діалог «Сьогодні славить вся країна синів своїх», урок козацької слави «Слава козацька не вмре, не поляже...», урок історії «Оживає дух козачий», годину мужності «Український воїн – сила і гордість держави»; оформлено тематичні виставки: вітрину-привітання «З Днем захисника України», книжково-ілюстративні виставки «Сила нескорених» та «Запорожців вічна слава не вмре, не поляже», виставку-вікторину «Ми козацького роду нащадки», відкритий перегляд із дитячого журналу „Барвінок” «Герої не вмирають!», виставка-вшанування «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», викладку документів «Сторінка історії» (портрети гетьманів України та книги про них) тощо.

Неможливо творити майбутнє не знаючи свого минулого. 13 жовтня на урок історії «Оживає дух козачий» до бібліотеки-філії № 9 завітали учні 3-4 класів ЗОШ № 10, щоб поглибити свої знання з героїчної історії рідного народу.
Про взаємозв’язок свята Покрови з Днем українського козацтва та Днем захисника України діткам розповідала вихователь ГПД ЗОШ №10 Назарчук Наталія.
Історію становлення та розвитку війська Запорізького розкрила у своєму виступі бібліотекар Тетяна Журавльова.
Учні охоче приймали участь у грі «Козацьке лото» та вікторині «Знавці козацької термінології».
Насамкінець маленькі громадяни дали урочисту клятву на вірність Батьківщині.













Не менш зворушливо 15 жовтня проведено годину мужності «Український воїн – сила і гордість держави» у Мукачівській міський книгозбірні з учнями військового ліцею. Почесним гостем зустрічі був військовий 128 механізованої гірсько-піхотної бригади, що дислокується в Мукачеві, учасник АТО Василь Роздольський.
Ведуча заходу завідувачка відділу обслуговування Тетяна Туряниця розповіла про нове державне свято, встановлене Президентом України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості (Указ Президента № 806/2014).
Екскурс в історію лицарства українського народу здійснили бібліотекарі відділу обслуговування ЦБ ім. О. Духновича Світлана Лещинець та Світлана Ковач. З їх розповіді присутні дізналися про героїчне минуле нашої держави з часів Київської Русі, походи та подвиги славного війська Запорізького, відвагу і мужність вояків УПА, карпатських січовиків тощо.
Ліцеїсти стали активними учасниками вікторини «Ми – козацького роду нащадки», під час якої проявили свої знання з історії України та обізнаність у військовій справі.
Окремою темою розмови було сучасне становище країни в умовах війни, зокрема, йшла бесіда про героїзм, вражаючу незламність, патріотизм та хоробрість українських захисників, які ціною свого здоров’я і життя боронять від агресора незалежність та цілісність нашої країни.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять героїв, які віддали свої життя за наше майбутнє.
Ліцеїсти Володимир Угрин, Вадим Товт, Павло Ірш, Ілля Медвідь, Михайло Марущак, Ярослав Балог, Іван Данилич, Володимир Сенчишин, Віктор Закревський зачитували вірші із збірки «Воїнам світла».
Емоції переповнювали майбутніх захисників країни під час розмови з бійцем 128 гірсько-піхотної бригади, учасником АТО Василем Роздольським. Запрошений гість, не на багато старший за учнів ліцею, саме тому розмова між ними вийшла відвертою і невимушеною. Василь відповідав на численні запитання ліцеїстів. Про себе розповідав мало, більше – про бойових побратимів, дружбу, вірність один одному та військовій присязі.
За весь час перебування в АТО юнак завжди був на передовій – Дебальцеве, Луганський аеропорт, Станиця Луганська та ін. У жовтні минулого року під Нікішиним (село розташоване за кільканадцять кілометрів від Дебальцевого, було однією з найгарячіших точок АТО) отримав осколкові поранення в голову, руку і ногу. Цілу добу лежав поранений, поки його не забрали бойові побратими. Каже, що там, можна покладатися тільки на друзів, які завжди прийдуть на допомогу. Півтора місяця лікування в госпіталі – і знову на передову. У свої 24 боєць уже пережив чимало, жахи війни відчув на собі сповна, та захист Вітчизни вважає справою честі і готовий за будь-яких обставин стати на її захист.
Такі зустрічі зі справжніми героями просто необхідні молодому поколінню, адже вони сприяють формуванню комплексу таких особистісних якостей і рис характеру, як патріотична свідомість, відповідальність, мужність, почуття дружби, відданість Батьківщині.
















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування