Прем'єра книги


„Я кожну хвилину живу недаремно...”


Неймовірне емоційне піднесення панувало у душі кожного, хто був присутній 27 листопада у читальній залі міської книгозбірні на творчому вечорі талановитої мукачівської поетеси Валентини Попелюшки, під час якого вона презентувала дебютну поетичну збірку „Миротворче”.
Прем’єру книги авторка приурочила річниці Революції Гідності. З перших днів Євромайдану поетка разом зі своїм чоловіком Степаном були активними учасниками акції протесту, виступала на Майдані, читала власні поезії, які й стали основою поетичної збірки. 




Щира, відверта сповідь авторки перед присутніми у залі шанувальниками її творчості зворушувала до сліз:
Так герої ідуть. Так герої у вічність ідуть.
Так по хвилі живій,
ніби човен, пливе домовина.
Повноводна ріка проводжає у праведну путь
У нерівнім бою за свободу полеглого сина.
Вірші „Так герої ідуть”, „Я молюся за тебе, солдате”, „Хлопчики, спасибі, що живі”, „Солдатові-спецназівцю”, „Відкритий лист до однокурсника з Донбасу”, „А мати чекає, а мати не спить” – поетеса доповнювала враженнями від пережитого, мріями про перемогу добра над злом: „Щовечора я молюся Всевишньому за мир у державі, за солдатів, які щодня ризикують життям:
Господи милий, рятуй
Солдатів, готових до справжнього бою.
Хай смерть не підійде до них упритул,
Закрий їх, благаю, закрий їх Собою
”.


„Моє знайомство із творчістю Валентини Попелюшки розпочалося із вірша „Так герої ідуть”, який вразив мене до глибини душі, – зізналася у своєму виступі головний спеціаліст відділу
 культури Мукачівського міськвиконкому Ірина Калій. – Сьогодні, пані Валентино, я отримала від Вашої творчості великий емоційний заряд, Вас хочеться слухати і слухати...”
Мозаїку особистих почуттів, пережитих сумних та радісних миттєвостей життя поетеса відкрила слухачам у другій частині програми:
А  знаєш,  справа  зовсім  не  в  роках,
Хіба  підкрастися  посміє  старість?
Маленьке  щастя  на  моїх  руках,
А  на  душі  моїй – велика  радість...
Поетеса розповідала про власну життєву долю, про кохання, яке змінило все її життя, про дітей і онучку, рясно пересипаючи розповідь віршами-присвятами рідним: „Кохання зрілої пори”, „В моїй душі прокинулась весна”, „Жінка, що мріє про щастя”, „Матусин рушничок”, „Хлоп'я, що зростає без мами”, „Вчителька совісті” та піснями на власні слова і музику композитора Михайла
Герца: „Колискова для коханого”, „На вечорницях у любові” та „Троянда на смітті”, які  виконувала Марія Іваниця, а дитячу веселу пісеньку „Аліса” господиня вечора виконала сама.
А далі теплі та щирі слова привітань і побажань звучали від поетеси Тетяни Рибар, голови літературного об’єднання „Рідне слово” Михайла Шушкевича, поетеси і співачки Марії Іваниці, голови міського осередку „Союзу українок” Людмили Оленушинець, заступника директора Мукачівського еколого-натуралістичного центру Магдалини Резнікової, поетеси Валентини Кушнір, композитора Михайла Герца, юних прихильників її творчості Едуарда Шепи, який виконав у подарунок поетесі пісню В. Лазаровича „I love you” та Катерини Горват, яка прочитала нову поезію авторки „Перше кохання”.







Та напевне найбільш приємним і хвилюючим для поетеси був виступ її головного шанувальника – коханого чоловіка Степана, без якого, за її словами, „не було б ні більшості віршів, ні збірки, ні цього свята”. Він розповів про їхню зворушливу історію знайомства, вінчання у супроводі хору „Відгомін”, сімейні будні, про ідею видання книги дружини „Миротворче”, про її літературний псевдонім, про обіцянку, що „для цієї людини я зроблю все можливе і неможливе”...

Зійшла струмками снігу білизна,
І розквітають проліски і діти.
В моїй душі прокинулась весна,
Ти зміг її, коханий, розбудити...
Читаючи власні ліричні твори, поетеса полонила усіх неповторною магією Слова – здається ніби на сторінках книги твоє власне життя, твій власний біль, твоя радість, твої переживання. Ці вірші не потрібно вчити напам’ять – вони самі карбуються у серці, хвилюють душу, змушують поглянути на світ іншими очима...



Тому й пролетіли, як одна мить, дві з половиною години зустрічі, залишивши у серці кожного частинку всеохоплюючої любові авторки.
Завершилася зустріч благословенням та молитвою за мир і злагоду в Україні священика  Мукачівської православної церкви Київського паріархату о. Сергія Потюка, а духовний гімн України „Боже великий, єдиний нам Україну храни” зал виконував стоячи.

Шанувальники творчості поетеси ще довго не відпускали її від себе: автограф-сесія тривала більше години, кожен прагнув особисто поспілкуватися, поділитися власними думками і переживаннями, висловити вдячність за таку Книгу. Пані Валентина світилася радістю, щедро роздавала автографи, дарувала книги і солодкі „патріотичні поцілунки” – власноруч спечені тістечка безе.








Прем’єра дебютної книги поезій Валентини Попелюшки „Миротворче” засвідчила, що на літературній мапі міста з’явилася потужна творча особистість, віршам якої притаманні щирість, поєднання особистого і громадянського, гостре відчуття сучасності, енергетика добра і людяності.

Коментарі

  1. Гарно описано, дякуємо :)
    В дарунок - повний фотоальбом у слайдері.
    Дякуємо за те що Ви є :)
    https://picasaweb.google.com/110909288868107774450/20141128#slideshow/6086791243646201906

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування