Пам'ять нетлінна...
Щороку Мукачівська міська централізована бібліотечна система широко відзначає День визволення Закарпаття та міста Мукачева від німецько-фашистських загарбників.  У бібліотеках системи проводяться години спілкування, тематичні вечори, вечори зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної, бібліографічні огляди документів, оформляються книжково-ілюстративні виставки, тематичні полички, фото-колажі...
Цьогоріч бібліотеки системи також підготували ряд творчих акцій до річниці визволення Закарпаття та всієї України від фашистських окупантів: діалог двох поколінь „Збережемо пам'ять про подвиг!”, урок історії „Вічно жива пам'ять”, тематична виставка-спогад „Визвольний жовтень 1944-го року”, виставка-пам'ять „Визволення України: ціна перемоги”, тематична виставка „Історія визволення” інформаційно-бібліографічний путівник „Монументи пам’яті” тощо.
24 жовтня Центральна міська бібліотека ім. О. Духновича провела Діалог двох поколінь „Збережемо пам'ять про подвиг!”, учасниками якого були ветерани Великої Вітчизняної війни Іван Іванович Ткачов, Володимир Лаврентійович Чех, Олександр Петрович Русинов та учні Мукачівського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою.
Молоді курсанти з великою шаною та цікавістю слухали розповіді-спогади ветеранів про події Великої Вітчизняної війни, їх бойові шляхи, відбудову держави в перші повоєнні роки та свої життєві долі.
Ветеран Великої Вітчизняної війни І. І. Ткачов, один із тих, хто  у складі 119 полку 13 стрілецької дивізії брав участь в прориві блокади Ленінграду з боку Синявських боліт. Його розповідь  про страшні втрати і героїчні подвиги народу у роки війни, запали глибоко вдушу кожному із присутніх. Ентузіазму і життєвій енергії ветерана можна позаздрити, адже у листопаді поважному гостю – 90, а він, як мовиться, завжди в строю – Іван Іванович відповідальний секретар міського товариства ветеранів інвалідів війни та активний учасник громадського життя міста.
Про прагнення йти на захист своєї Вітчизни, боротися до останнього подиху за мирне небо для прийдешніх поколінь йшлося у виступі О. П. Русинова. До болю вражаючим був спогад Олександра Петровича про свого друга та односельчанина, який загинув у нього на очах, підірвавшись на міні та тяжкий момент повідомлення його рідним про трагічну загибель товариша.
Участь у визволенні Закарпаття брав В. Л. Чех, тож він детально розповідав про бойові операції на території Закарпаття та славнозвісну лінію Арпада. Згадуючи форсування Дніпра, за який він нагороджений медаллю, на очах ветерана виступили сльози, адже із полку, у якому був Володимир Лаврентійович, залишилося в живих  лише вісім чоловік, серед яких був і він. 
Учнів ліцею цікавило багато питань: як відбулося бойове хрещення ветеранів, які їхні бойові нагороди, які міста вони визволяли, де зустріли Перемогу, чи приймали участь у визволенні Закарпаття, чому доля привела їх в Мукачево та ін. Запитання до ліцеїстів були і з боку ветеранів: чим відрізняються бойові нагороди „За взяття Будапешта” та „Визволення Варшави”, яка кількість загиблих у роки Великої Вітчизняної, які монументи пам’яті є на території міста тощо.
Зустріч завершилася фотосесією ліцеїстів з ветеранами, живими свідками тих грізних років та переглядом книжково-ілюстративної виставки „Визволення України: ціна перемоги”.  


Цього ж дня у бібліотеці-філії № 7 (вул. Росвигівська, 9) для учнів 10 класу ЗОШ № 13 був проведений урок історії „Вічно жива пам'ять”, на якому була присутня ветеран Великої Вітчизняної війни Галина Юріївна Плахотник-Головко.
Про історичні події жовтня 1944-го року, які відбувалися на території Закарпаття та, зокрема, в Мукачеві, про те, які війська першими вступили в місто, та як його жителі зустрічали своїх визволителів і, на жаль, про трагічні втрати в роки війни вела мову завідувачка бібліотекою сімейного читання Оксана Морозова.
„Мільйони українців, які в той грізний час робили все можливе, щоб захистити свою Вітчизну, — це наші батьки, діди, брати і сестри. І земля, полита їхньою кров’ю – свята для нас земля. Про це треба пам’ятати”, – наголошувала у своєму виступі Галина Юріївна Плахотник-Головко, яка будучи ще зовсім юною, вступила у партизанський загін, де вела активну боротьбу з ворогом. До речі, саме на війні вона зустріла свого майбутнього чоловіка Михайла Головка, батальйон якого відзначився у боях за визволення Закарпаття.

                                                                  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування