День партизанської слави в бібліотеках міста
        До 70-ліття десантування розвідгрупи «Закарпатці» та з нагоди Дня партизанської слави в бібліотеках Мукачівської міської ЦБС оформлені виставки-спогади, інформаційні вітрини, тематичні полички за темами: «Десант у безсмертя», «Стежками партизанської слави», «Вони наближали День Перемоги», «Шляхами мужності та слави»…
         18 вересня в читальній залі центральної міської бібліотеки ім. О. Духновича відбувся урок патріотизму «Партизанськими стежками Закарпаття» за участі учасниці партизанського руху, ветерана Великої Вітчизняної війни Галини Юріївни Плахотник-Головко.

       Затамувавши подих, слухали юні учні ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, майбутні охоронці Вітчизни, про події 70-літньої давності: живо і цікаво Галина Юріївна розповідала про військові перації на території Закарпаття, в яких безпосередню участь брали партизани, про десантування окремих розвідгруп, які згодом переростали у великі партизанські з’єднання, зокрема про висадку на горі Менчул розвідгрупи «Закарпатці» на чолі з Ф. Патакі, діяльність партизанської групи під командуванням Героя Радянського Союзу О. Тканка та партизанський батальйон, яким командував її чоловік Михайло Головко. Згадувала також про похованих на центральній площі міста розвідників Василя Жупана, Гаврила Логойду, Михайла Сiрка, Миколу Сокача, Василя Чижмаря, розстрiляних 25 квiтня 1944 року в Мараморош-Сигетi, про свою безпосередню участь у партизанському русі та охоче відповідала на безліч запитань присутніх.
        Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника в центрі міста, а провідний бібліотекар сектору краєзнавчої літератури Тетяна Туряниця провела огляд документів, представлених на книжкових виставках «Десант у безсмертя» та «Шляхами мужності та слави».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування