Презентація книги “Перше десятиліття: Закарпаття 1944–1954 років” автора Віктора Моренця.

     Символічно, що в День пам'яті  та примирення в нашій бібліотеці відбулась презентація книги “Перше десятиліття: Закарпаття 1944–1954 років” автора Віктора Моренця – українського правника, письменника. Дослідника історії визвольних змагань 1917—1921 рр. Автора близько 20 книг на історичну тематику.

У заході також взяли участь: Сергій Федака — доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету, письменник, журналіст, член Національної спілки письменників України та Володимир Кришеник - кандидат фізико-математичних наук, доцент УжНУ.

     В книзі “Перше десятиліття: Закарпаття 1944–1954 років” автор публікує першоджерела, за якими кожен читач може зробити власні висновки. У книзі опубліковано 199 документів багато з них - уперше. Крім текстових матеріалів, дуже багато фотографій, є велика довідка про майже забутий зїзд Народних комітатів Мараморош-Сигітської округи 4 лютого 1945 р., є цікава доповідь про битву фанатів на Ужгородському стадіоні 1 листопада 1946 р., та багато документів про боротьбу УПА на Закарпатті, сталінські репресії, про винищення довоєнного політикуму і творення нового, про потужну репресивну мережу силових структур, про тяжке становище всіх без винятку церковних конфесій та інші цікаві історичні факти того часу.
     Крім текстових матеріалів, в книзі, дуже багато фотографій: різні документи, побутові сценки, портрети. Також подано фото про перебування у Коломиї і Ясіня гортіївських військ, вилучені свого часу в А. Скиби і збережені в архівах. Є велика довідка про майже забутий зїзд Народних комітатів Мараморош-Сигітської округи 4 лютого 1945 р., який проголосував за возз’єднання південної Мараморощини (це близько 30 українських сіл сучасної Румунії) з Україною. Є цікава доповідь про битву фанатів на Ужгородському стадіоні 1 листопада 1946 р. кілька фото з табору полонених гортіївців у селищі Катик.

    Для читачів та гостей заходу учасники презентації розповіли про роботу над книгою, цікаві та маловідомі історичні факти , поділилися своїми історіями та баченнями про історичні моменти, які відбувались на Закарпатті у післявоєнний час. Відповіли на низку запитань, а також подарували книги для нашої бібліотеки.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування