Краєзнавча година «Духнович - просвітитель та будитель краю».

     24 квітня цього року на державному рівні вшановуються 220-і роковини від дня народження Олександра Духновича – письменника, педагога, священника, культурно-освітнього діяча (Постанова Верховної Ради України від 17 грудня 2021 року №1982-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 роках»).

З цієї нагоди 20 квітня в нашій бібліотеці було проведено краєзнавчу годину «Духнович - просвітитель та будитель краю». На захід завітало чимало гостей, зокрема: студенти коледжів, учні шкіл, педагоги, письменники, поети та наші читачі. Щоб більше цікавої та пізнавальної інформації донести до наших учасників заходу, ми запросили Євгена Жупана - Голову народної Ради Русинів Закарпаття, Заслуженого лікаря України та Леоніда Балога - Голову общества Карпатських Русинов.

"Олександр Духнович – видатний закарпатський культурно-освітній діяч, знакова постать в історії нашого краю. Він сумлінно і безкорисливо працював на благо людства у різних іпостасях, як: письменник, педагог, історик, етнограф, фольклорист, церковний діяч. Прописався в літературі низкою літературних творів - поетичних, прозових, драматичних. Збереглися його численні історичні, педагогічні, філософські праці, а також публіцистика. Як у Словаччині, так і в Закарпатті майже немає такої людини, яка б не чула про відомого будителя. Він - творець перших першої абетки та повноформатних п’єс русинською мовою, збирач фольклору підкарпатських русинів». Такими словами розпочав свій виступ Євген Жупан, а також подякував всім присутнім за сьогоднішнє численне зібрання.

Тетяна Рибар, поетеса, художниця, керівник та співзасновниця Літературно-мистецького музею - зачитала присутнім цікаві факти з життя Олександра Духновича з старовинних книжкових видань, які зберігаються в Літеатурно-мистецькому музеї.

Маргарита Лукеча, журналістка, поетеса, культурна діячка - розповіла присутнім про русинський рух за кордоном.

Для присутніх в читальній залі розгорнуто виставку документів, де презентовані праці О. Духновича, листи, художні твори, зокрема ті, що увійшли в народні календарі різних років, часописи тощо. Також експозиція містить праці багатьох дослідників, що займалися вивченням життя і творчості О. Духновича.

На сам кінець всі присутні поставили квіти до барельєфу Олександра Духновича на фасаді нашої бібліотеки.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування