На тернистому шляху до істини

...Завіяло слід
по мені в невідомих просторах,
а зі мною кінчається й рід,
що століттями ниви тій оре.
17 січня виповнюється рівно сто років від дня народження видатного закарпатського поета і громадсько -політичного діяча, учасника національно-визвольних змагань, жертви гітлерівського режиму Івана Рошка (Ірлявського).
Довідково: Справжнє ім’я та прізвище — Іван Іванович Рошко. Народився у бідній сім’ї 17 січня 1919 р. у с. Ірляві на Закарпатті. Закінчив 6 класів народної школи у рідному селі. 1938 р. закінчує Торгівельну академію в Мукачеві, певний час працює в банку Ужгорода. 1939 р. вступає в ряди вояків Закарпатської України. Переїздить до Праги, де працює машиністом, коректором, поліграфістом при українському націоналістичному видавництві «Пробоєм». Зближається з поетами з м. Прага . Належав до Культурної Референтурі Проводу ОУН (керівник — О.Ольжич). У складі похідної групи ОУН добираються до Києва. На початку 1942 р. його арештовує гестапо. 21 лютого разом із О. Телігою та її чоловіком розстріляний в Бабиному Яру.
Ми перегорнули ще одну сторінку краєзнавчої літератури. «На тернистому шляху до істини», саме під такою назвою наша бібліотека провела краєзнавчу годину, приурочену до 100-річчя народження Івана Ірлявського . 
«Це та плеяда ,та когорта що творила літературний процес Закарпаття. Іванові Ірлявському належить чільне місце як у громадському та суспільному житті Закарпаття, так і всієї України 30-х – початку 40-х років минулого століття. Він рано пішов із життя. Прожив усього 23 роки, але звершив багато». Такими словами розпочала свій виступ голова літературного об’єднання –Тетяна Рибар. Любов Долинська ознайомила всіх присутніх з творчістю , поезією поета його виданнями та збірками, а також зазначила , що Іван Ірлявський був хорошим публіцистом та «Один із наших славних випускників, справжній приклад для молоді МКТЕК». Хочу зазначити , що не зважаючи на свята та канікули , студенти та педагоги МКТЕК - стали активними учасниками організації вшанування пам’яті «славетного випускника коледжу».
Михайло Шушкевич зазначив , що саме наше літературне об’єднання «Рідне слово» посприяло виданню збірки «Мукачево - ліричний портрет», де включені вірші Івана Ірлявського. Видання вийшло за сприяння Мукачівського міського голови - Андрія Балоги. Завершальною родзинкою стала чудова поезія, яку читала член літературного об’єднання «Рідне слово» - Ганна Косак. 
Для тебе, о Країна Срібна,
Галузко славної землі,
Для вас верхи Карпат безхлібні,
Приношую слова дрібні:
Невинні і незлі.














Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування