Вірні сини козацької землі


   День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом.
   День Покрови обрали не даремно. Традиційно, саме в це православне свято українці вшановували та славили воїнів-захисників. І така традиція бере початок ще з часів Київської Русі. Для козаків Покрова була заступницею. Оберігає Пресвята Богородиця й нинішніх воїнів. Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері..
   Отож, віддаючи шану нашим мужнім захисникам України напередодні цього свята в нашій бібліотеці відбувся історичний калейдоскоп «Вірні сини козацької землі». Гостями були: голова спілки АТО – Іван Удут; мукачівська поетеса, волонтерка, учасниця подій на Майдані 2015 року - Валентина Попелюшка; підполковник державного космічного агенства України, який в свій час не прийняв російську присягу під час окупації в Криму і залишився вірним Україні - Сергій Золотов; Голова клубу «Аквамарин», наша активна читачка - Оксана Коваленко; Голова громадської організації «Сила вільних людей» - Кармазін Олександр; журналіст видання «Спеціальний контроль» - Гокс Олександр; учасник бойових дій в зоні АТО - Михайло Голомба; учасник бойових дій в зоні АТО - Василь Жеребак; ліцеїсти Закарпатського обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою; студенти Мукачівського кооперативного торгово-економічного коледжу; студенти Мукачівського вищого професійного училища №3; читачі Мукачівська міська центральна бібліотека імені Олександра Духновича та гості міста.
  Розпочали захід хвилиною мовчання, щоб вшанувати вічну пам'ять про загиблих героїв, які віддали свої життя за волю, незалежність, щасливе майбутнє - держави Україна. А далі, гіркі спогади про військові будні в зоні АТО - Івана Удута, Василя Жеребака та Михайла Голомби. З найкращими побажаннями та сподівання на мирне майбутнє в нашій державі виступила Валентина Попелюшка. Також, поетеса читала власні вірші, які обірвались гіркою сльозою на очах у Валентини… Не багатослівним був Сергій Золотов - «До нас прийшли російські військові і коректно та люб’язно запропонували прийняти російську присягу. Вісімдесят відсотків перейшли «по той бік», двадцять залишились вірними нашій державі». Серед них і підполковник Сергій Золотов! З словами найкращих побажань і сподівань на кращу долю для молодого покоління виступили наші гості: Кармазін Олександр та Гокс Олександр (адже не секрет, що на даний момент Україну полишає саме молоде, активне та інтелектуально підковане покоління). Родзинкою свята стала літературно-сценічна мініатюра з твору «Кайдашева сім’я» у виконанні студентів ВПУ №3 - Василя Ковача та Леся Бугери. Всі присутні щиро аплодували та сміялись. Музичним додатком стали пісні у виконанні Оксани Коваленко та Сергія Золотова. Жваву зацікавленість викликала у присутніх книжкова виставка на якій були представлені матеріали з історії України, українського війська та зокрема козацтва. Завершився історичний калейдоскоп приємним чаюванням, жвавою бесідою про плани на майбутнє, фото-моментами.
  Наше святкове дійство доводить, що 14 жовтня не є звичайним «червоним» днем у календарі. Це - одне з найбільших державних свят. Свято нескорених. Бо попри всі негаразди дух українського народу не вдається зламати жодному з ворогів! З святом шановні мукачівці!!!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування