26 квітня, в читальній залі Мукачівської міської бібліотеки, зібралося міське національно-культурне єврейське товариство «Шалом!». Згадуючи історію свого народу, відтворюючи його традиції  – так цікаво, колоритно, ще й смачно відсвяткували свято «Песах» члени товариства та їхні гості.
 «Песах» тлумачиться як «уста говорять», і це, звичайно, відповідає тому, що головна заповідь Свята Песах - говорити, розповідати історію Виходу.
За єврейським календарем Свято триває сім днів з 15-го по 21-е число весняного місяця нісана.
Ця трапеза називається «седер» («порядок» на івриті) і є найважливішою частиною свята. В цей час всі страви на столі є символічними. Так, мацу їдять у пам’ять про те, що під час виведення ізраїльтяни пекли прісні коржі, тому, що не могли чекати, поки тісто забродить. Гірка і терта зелень символізує гіркоту єгипетського рабства. Суміш з тертих яблук, фініків, горіхів та вина – кольором нагадує глину, з якої поневолені євреї робили цеглини. Зелень прийнято вмочати в солону воду – вона символізує сльози, пролиті ізраїльтянами в Єгипті, і море, яке вони перетнули під час виведення.
Однією із обов'язкових умов седера є запрошення до участі в трапезі всіх нужденних, а також тих, хто не може відзначити свято в колі своєї родини. Трапезу закінчують словами: "У майбутньому році - у Єрусалимі!".
Згодом ці свята були об’єднані торжеством на честь виведення з Єгипту дня народження єврейського народу як нації.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування