В черзі за книгою…
27 березня в рамках Літературного подіуму  "Дзеркало слова" у Мукачівську міську бібліотеку ім. О.Духновича завітав Ю.Андрухович – відомий український письменник, а з ним молодий, але вже всім відомий талановитий закарпатський літератор Андрій Любка, який був модератором Ю.Андруховича. Понад 100 мукачівців мали змогу почути окремі епізоди життя і творчості письменника та задати йому свої запитання. Гість привіз з собою свої нові і старіші книги, які присутні миттєво розкупили. А презентував Юрій Ігорович нову книгу «Тут похований Фантомас». Наступного дня, у суботу, Юрій Ігорович стане учасником ужгородського літературного фестивалю «Березневі коти».












За книжкою і стар, і млад, - 
І Андрухович цьому рад!


«Мене не можуть люди не почути…»
/до 85-річчя Ліни Костенко/

26 березня на Поетичне надвечір’я «Душа тисячоліть шукає себе в слові», з нагоди 85-річчя від дня народження відомої української поетеси Ліни Костенко до Мукачівської міської центральної бібліотеки завітали учні Мукачівської ЗОШ № 2 ім Т. Г. Шевченка та студенти Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу.
Літературний портрет відомої української поетеси «Я вибрала Долю собі сама» представили працівники бібліотеки Тетяна Туряниця та Світлана Ковач, який відкрив молодим людям дивовижно яскравий світ художнього слова відомої української поетеси та сторінки складної життєвої долі поетки, яка залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством.


Бібліотекар читальної зали Марія Мікла звернула увагу присутніх на виставку-інсталяцію по творчості поетеси: «Ліна Костенко: «Маю тільки небо над собою, маю тільки душу при собі», провівши бібліографічний огляд документів представлених на виставці.
А далі працівники бібліотеки запросили молодь до поетичного марафону «Ще слів нема – поезія вже є» по творчості Л. Костенко. Кожен бажаючий мав можливість декламувати твір поетеси, який найбільше припав йому до душі. Діти натхненно читали поезії – ліричні, патріотичні, глибоко-філософські. Радувало й те, що багато віршів учні декламували напам’ять.







 
Ліричним обрамленням поетичного надвечір’я стало інсценування уривку з роману «Маруся Чурай», який майстерно виконали вихованці зразкового театрального колективу «Росинка», що успішно діє при Мукачівській ДШМ №2. Дійство, яке всі присутні слухали затамувавши подих, вразило до глибини душі. Юні актори уміло відтворили епоху тієї доби, інсценізували судовий процес над Марусею Чурай, який переривався сценами спогадів героїні, яка очікує страти, а також піснями, танцювальними та пластичними вставками. Яскрава акторська гра, чудова постановка історичного роману, зірвала хвилю аплодисментів від вдячних глядачів.

Невимушена атмосфера спілкування, вільний мікрофон, дозволив учням не тільки поглибити свої знання з літератури, але й естетично  насолодитись перлиною сучасної української літератури – Ліною Костенко і її творчістю.
Висловлюємо щиру подяку педагогам, які вміло прищеплюють молоді любов до прекрасного – Вероніці Тищук, талановитій акторці Мукачівського драматичного театру, керівнику дитячої театральної зразкової студії «Росинка», Любові Долинській, викладачу української мови та літератури МКТЕКу та Валентині Гафинець, вчителю української мови та літератури Мукачівської ЗОШ №2 ім. Т. Г. Шевченка.




Коли натхнення є в душі…
24 березня до Мукачівської міської бібліотеки на творче рандеву «Молодість. Натхнення. Талант» завітали юні дарування – Марина Карловська та Василь Малишка.
Марина презентувала слухачам видану нещодавно власну поетичну збірку «Зорепад краси». Вдало поєднуючи читання віршів з розповіддю про себе, про свої захоплення і мрії, дівчина довела, що маючи мету, можна багато чого досягти у 17 років. Вона гарно вчиться, гарно малює (ілюстрації до збірки робила сама), відвідує гурток журналістів, є переможницею багатьох конкурсів, а головне – має багато щирих і відданих друзів, які прийшли цього дня підтримати її творчий дебют.




Цікаво представив власну творчість юній мукачівській публіці гість з Ужгорода Василь Малишка. Василь вже має певний досвід у проведенні авторських зустрічей. Пише з дитинства, захоплюється музикою, малює, також є переможцем багатьох літературних конкурсів. Хлопець не розповідав про свої творчі здобутки, він тільки ділився планами на майбутнє: розповів, що хоче бути режисером, знімати фільми і писати сценарії, гарно закінчити школу. Про його поетичний талант говорила поезія, яку він читав під акомпанемент гітари. Окремої уваги заслуговують поема «Місто», яку Василь Малишка презентував цього дня в бібліотеці та пісню «Андрея», які публіка супроводжувала оплесками.



Теплі слова вітань з побажаннями творчих злетів і здійснення мрій висловили Михайло Шушкевич, голова літоб’єднаня «Рідне слово», письменниця Мар’яна Нейметі та поетеса Тетяна Рибар.
Провідний бібліотекар відділу обслуговування Мукачівської ЦБ Тетяна Туряниця відзначила, що такі творчі дебюти молодих людей – це перший крок для тих, хто бажає заявити про себе, свій талант, прагне здійснити свою мрію.




Всі учасники прийняли активну участь у проведенні творчої акції «Гарний настрій – воїну АТО». Діти принесли з собою малюнки, листи, а також солодощі та печиво, щоб доброю справою подарувати радість і настрій нашим захисникам. Під час акції молодь долучилася до виготовлення колективного постеру «128-ма – ГЕРОЇ АТО», на якому кожен залишив власне побажання бійцям із надією та вірою у перемогу.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування