Вічна слава визволителям нашого міста!

Велелюдним мітингом на площі Миру з покладанням вінків і квітів до Обеліска Слави, Вічного вогню, Пам’ятника визволителям у парку Перемоги щороку 26 жовтня жителі нашого міста урочисто відзначають радісну подію – визволення Мукачева від німецько-фашистських загарбників. Цього дня у навчальних закладах та закладах культури міста проводяться виховні години та зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни.
Цього року виповнюється 70 років з того часу, коли останній гітлерівський солдат покинув українську землю – 28 жовтня 1944 року війська Четвертого Українського Фронту завершили визволення Закарпаття та всієї України від німецько-фашистських загарбників.
З нагоди вікопомної дати в житті нашого краю та рідного міста Мукачівська міська центральна бібліотека ім. О. Духновича підготувала цілий ряд творчих акцій: поетичну годину „Свято Визволення – свято надії”, книжково-ілюстративну виставку-спогад „Золота осінь Великої Перемоги”, виставку-пам’ять „70 років. Перемога в серцях поколінь”, виставку поезії „Осінь 44-го року запалила нам Вічний вогонь” тощо.

23 жовтня о 15 год. запрошуємо всіх
на зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни
„Пам’ять про все, і про всіх”.

Вашій увазі також пропонуємо огляд окремих книг, представлених на книжково-ілюстративній виставці „Мукачево пам’ятає своїх визволителів”, у яких висвітлюються події 26 жовтня 1944 року.
У жовтні 1944-го року, ведучи наступ на південних схилах Карпат, частини 18-ї армії та 17-го гвардійського стрілецького корпусу 4-го Українського фронту наблизилися до міста. З півночі, вздовж дороги Свалява-Мукачево, наступали частини 30-го стрілецького корпусу. 25 жовтня 1944-го року 351-ша стрілецька дивізія (командир корпусу І.Ф.Дударєв) разом із 15-ою штурмовою інженерно-саперною бригадою переслідували ворога цілу ніч, а на ранок, придушивши його вогневий опір та подолавши мінне поле і дротяні загородження на підступах до міських околиць, о 7-ій годині у взаємодії  з 237-ю стрілецькою дивізією, яка діяла з боку Іршави, першими вступили в Мукачеве... Після визволення міста сотні молодих мукачівців – юнаків і дівчат – добровільно вступили в Червону Армію й 4-й Чехословацький армійський корпус, щоб зробити і свій вагомий внесок у розгром фашистських поневолювачів. В боротьбі проти фашизму в роки Другої світової війни
загинуло понад 140 мукачівців”. Такі дані наводить „Книга пам’яті України” (Книга Пам’яті України. Закарпатська область : У 2-х т. Т.1. / Упоряд. М. М. Владимир, Н. І. Цомпель. – Ужгород: Карпати, 1995. – 664 с.)
У книзі „Закарпаття в роки війни” (Довганич, О. Д. Закарпаття в роки війни / О.Д. Довганич, З.А.Пашкуй, М.В.Троян. – Ужгород: Карпати, 1990. – 171 с.) читаємо: „Найбільш відзначились в боях за визволення Мукачева 351-ша стрілецька дивізія генерал-майора І. Ф. Дударєва і 237-ма стрілецька дивізія М. Г. Титенка. Одним з перших увірвалися в місто бійці 835-го стрілецького полку полковника І. І. Підопригори...”.
У 2-му томі „Нарисів історії Закарпаття” (Нариси
історії Закарпаття. Т. ІІ : (1918-1945) / ред. колегія І. Гранчак,  Е. Балагурі, І. Грицак [та ін.]. – Ужгород: Закарпаття, 1995. – 663 с.) подано перелік військових частин, які відзначилися у боях за визволення міста над Латорицею і яким було присвоєно найменування „Мукачівських”.
„Вечером 26 октября Москва салютувала от имени Родины войскам 18-й армии и 17-го гвардейского стрелкового корпуса, овладевшим городом Мукачевом – важным узлом коммуникаций и опорным пунктом обороны противника у южных отрогов Карпат”, йдеться у книзі „Они освобождали
Закарпатье” (Они освобождали Закарпатье. – Ужгород: Карпати, 1974. – 256 с.).
Історію грізної бойової машини – легендарної тридцять четвірки встановленої у скверику перед заводом „Мукачівприлад” розкриває путівник „Мукачево” (Бурма, Д. И. Мукачево : путеводитель / Д. И. Бурма, Л. М. Воинов А. Н. Горшков. – Ужгород: Карпати, 1972. – 64 с.).
А ось як описується зустріч місцевих жителів з воїнами визволителями у енциклопедичному виданні „Історія міст і сіл” (Історія міст і сіл Української РСР. У 26 т. Закарпатська область / Гол. редкол. В.І.Бєлоусов. – К.: Головна редакція Української Радянської енциклопедії АН УРСР, 1969. – 788 с.): „Населення вийшло на вулиці міста і гаряче вітало Червону Армію. Відважних воїнів засипали квітами, широко відкривали перед ними ворота і двері хат – звали в гості...”.
У даній статті подається лише окремий перелік документів про вікопомний день в історії міста – 26 жовтня 1944 року. Для більш повного розкриття даної теми радимо звернутися до Зведеного краєзнавчого каталогу, який знаходиться у секторі краєзнавства міської книгозбірні, де за роздільником К63.362.2 (-2МУК) Мукачево в роки Другої світової війни (1939-1945рр.)., про цю історичну подію відображено описи книг, статей із збірників, публікацій в періодичних виданнях.
...І нехай кожна прочитана сторінка знов нагадає якою дорогою ціною прийшло у наш край визволення. Схилімо голови в глибокій скорботі, віддаючи данину шани і пам’яті всім тим, хто  загинув в роки війни, хто після тяжких ран передчасно пішов з життя. Доземний уклін і перед нині живими ветеранами Великої Вітчизняної, які пронесли через лихоліття війни любов до Батьківщини.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування