У Мукачеві створено нове творче об’єднання


Суботній полудень 20 вересня зібрав у затишній залі Мукачівської міської бібліотеки чимало творчих людей нашого міста та краю.  
Відкрила зустріч Раїса Андріївна Мойсей, яка розповіла присутнім про мету зібрання, наголосивши та тому, що головною умовою даної зустрічі є створення в нашому місті Закарпатської обласної організації Всеукраїнської творчої спілки Конгресу літераторів України, яка об’єднає всіх талановитих особистостей краю, створить сприятливі умови для розвитку творчих здібностей, розширить можливості спілкування людей, наділених даром натхнення і творення, та надасть можливість реалізації їх творчих сил і здібностей. Вона також представила присутнім гостей з м. Ужгорода: Володимира Кривошапка, журналіста, головного редактора газети „Європа-Центр”, Людмилу Бородіну, доцента УжНУ, поетесу, авторку кількох поетичних збірок та Тетяну Задорожну, кандидата медичних наук, доцента кафедри психології та педагогіки УжНУ, прозаїка, а також талановиту поетку з Виноградова – Світлану Тарнавську.
Огляд творчості членів літературного об’єднання „Рідне слово”, які виявили бажання вступити до Конгресу літераторів, провела Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної бібліотеки ім. О. Духновича.
Із доповіддю про діяльність Всеукраїнської творчої спілки Конгресу літераторів України виступив поет Володимир Маслов. Він також відповідав на чимало запитань, які цікавили присутніх: умови вступу то спілки, її діяльність в Україні та міжнародні зв’язки, розвиток молодих талантів, які творчі матеріали потрібно подавати чи можливе подання творів, які містяться на інтернет-ресурсах, що дає вступ до спілки творчій людині тощо. Пан Маслов зазначив, що власне для творчості ніяка організація не потрібна, це справа особисто кожного, але для творчого росту, розкрутки, друку, творче середовище є дуже важливим і потрібним, бо без цього багато талантів вмирає. Він також наголосив на тому, що Статут Конгресу підкреслює, що КЛУ послідовно дотримується принципу рівності всіх своїх членів, незалежно від політичної орієнтації, національної та релігійної приналежності, мови, якою пише літератор.
Власними думками з приводу вступу до крайової організації Всеукраїнської спілки КЛУ поділилися: Ярослав Січ, Володимир Кривошапко, Валентина Кушнір, Наталія Ужва, Валентина Попелюшка, Світлана Тарнавська та ін. Ось деякі думки: „Вітаю будь-яке творче об’єднання, адже воно займається не політикою, а творчістю” (Т. Задорожна), „Маємо гордитися тим, що нам запропонували бути членами Всеукраїнської спілки, тому бажаю всім творчих злетів, наснаги і нових досягнень” (М. Герц), „Нам потрібно заявляти про себе, а КЛУ надасть можливість вийти за межі області, друкуватися в газеті „Література і життя”, брати участь у міжнародних фестивалях. Отже, зробить наше творче життя цікавішим і насиченішим!” (В. Кушнір), „Талант Всевишній нам дає авансом, який потрібно відробляти, доносити до людей, роблячи тим самим світ добрішим. Тому вступ до спілки – наш шанс заявити про себе, удосконалити власну творчість, реалізувати творчі плани...” (В.Попелюшка), „Дуже добре, що дана спілка прагне бути конструктивною, створює рівноправні умови, приділяє увагу молодим талантам” (С.Тарнавська), „Не чекайте зразу привілеїв, а працюйте над собою, удосконалюйтесь, прагніть досягти такого рівня, щоб вам запропонували друкуватись...” (М. Шушкевич).
Присутні також затвердили Положення про Закарпатську обласну організацію Всеукраїнської творчої спілки Конгресу літераторів України, одноголосно обрали голову крайової спілки – поета Володимира Маслова, а також створили комісії та творче журі.
Сподіваємось, єднання талановитих людей краю у новій творчій спілці продовжить кращі мистецькі традиції на які багата наша Срібна Земля, започаткує та впровадить у життя різноманітні творчі проекти (особливо для молоді), надасть реальну підтримку авторам, донесе до читача кращі твори їх учасників.










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування