В єднанні наша сила!
Витираю сльози щастя нині,
І радію наче те дитя,
Дай же, Боже, щастя Україні,
Дай же, Боже, світле майбуття!
Юзефа Комарницька
Цими днями наше місто потопає у синьо-жовтих кольорах, а мукачівці у вишиванках та віночках демонструють свій патріотизм.
Засвідчити свою любов до України закликала жителів та гостей міста 22 серпня і Мукачівська міська книгозбірня – літературно-мистецька акція „З Україною в серці” зібрала у затишному дворику бібліотеки чимало творчо обдарованих людей, які цього дня проявили всі свої найкращі почуття до рідної держави національним одягом, вишиванками, поетичним та прозовим словом, презентацією творчих робіт та картин.
 „23 річниця Незалежності нашої держави позначилася важким для неї часом – війна забирає життя її славних синів і дочок, глибоко ранить душі кожного свідомого українця. Плаче серцем і душею за загиблими дітьми вся Україна. Ця біль невимовна і тяжка. Тому ми сьогодні, як ніколи, повинні об’єднуватися, гуртуватися, висловлювати свою щиру любов і вірити в перемогу українського духу”, – такими словами відкрила зустріч Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар відділу обслуговування Мукачівської міської ЦБ ім. О.Духновича та запросила присутніх хвилиною мовчання вшанувати світлу пам’ять героїв, які загинули в боротьбі за Незалежність і єдність нашої держави.
Кожен учасник акції одержав з стрічку з листочком, на якому бібліотекарі запрошували записати або намалювати свої побажання Україні, щоб разом створити патріотичне дерево бажань.
Відсутність офіційності, легка, невимушена атмосфера у поєднанні із запашною кавою та відкритим мікрофоном для кожного, хто хотів висловити свої найщиріші бажання рідній державі піснею, поетичним чи прозовим словом, спонукали до щирої розмови.
Власні вірші-присвяти Україні читали члени літературного об’єднання „Рідне слово”: Михайло Шушкевич, Іма Микуліна, Ярослав Січ, Наталія Рибар, Світлана Ржевська.
 „З відродженням української нації!”, – привітався з присутніми Борис Левинець, член товариства „Просвіта”. Виступаючи, він наголосив, що тільки сила духу і єдність українців допоможуть зупинити ворожі плани та здобути мир нашій державі.
Молилися за Україну величальними піснями учасники хору „Відгомін” (художній керівник Наталія Добра). З піснею „До ікони Божої Матері” виступили Маріанна Хомин та Олеся Русин. А голова міського осередку Союзу українок Людмила Оленушинець закликала всіх об’єднатися словом і ділом заради спільної мети – життя в мирній і єдиній країні.
Милували око творчі роботи читачів бібліотеки – ляльки-мотанки від мисткинь Тетяни Коструб'як та Галини Стюфляєвої; вишиті хрестиком і бісером картини від Олександри Козар, Світлани Клеймйонової, Вікторії Фадяші та Ганни Желонкіної; вишивані рушники і скатерті Марії Дудченко; чудові квіти з бісеру від Світлани Ржевської; малюнки Емілії Сливчук; художні полотна Магдалини Басманової і Тетяни та Наталії Рибар.
Важко передати словами емоції від читання побажань, які учасники акції залишали на символічному дереві бажань. До болю однакові прохання у Всевишнього миру, злагоди, спокою і процвітання неньці-Україні викликали в душі щем, а на очі наверталися сльози...
Даруй нам доле, відродити знов,
Що предками творилося віками:
І села, і міста, красу й любов,
І рідну мову, і Господні храми.
І хай, допоки Києву стояти,
Живе й квітує Україна-Мати!
Молить-благає у вірші „Надія” поетеса Софія Малильо, а ми всі в день річниці Незалежності України з надією дивимося у майбутнє, прагнемо миру і щиро віримо в перемогу добра.




















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування