Поетично-музичний вечір


Вернуся до людей я віщим словом
6 березня. Святково прибрана читальна зала міської публічної бібліотеки. У кутку у вишитому рушнику портрет Великого Кобзаря. Поруч книжково-ілюстративна виставка про життєвий і творчий шлях геніального поета, великого сина України „І лине над землею Шевченкове святеє слово...”.
Цього дня на поетично-музичний вечір „Вернуся до людей я віщим словом”, приурочений 200-річчю від дня народження великого сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка тут зібралися члени Мукачівського товариства „Просвіта” та міського осередку Союзу жінок українок, учні Мукачівської ЗОШ №2 ім. Т. Г. Шевченка і учні військового ліцею, читачі бібліотеки і шанувальники творчості Кобзаря.
Розповідаючи про життєвий і творчий шлях Т. Г. Шевченка, ведуча заходу Тетяна Туряниця, провідний бібліотекар відділу обслуговування Мукачівської міської ЦБ ім. О. Духновича відзначила: „Про поета ми знаємо здається все – від його босоногого дитинства, до останніх днів у сирій петербурзькій майстерні. Змалку знаємо напам’ять його вірші. Сучасна Шевченкіана налічує тисячі томів. А феномен Шевченка залишається незбагненним”.
Про визначну роль творчості Шевченка у пробудженні національної самосвідомості українців та у становленні української культури говорив голова Мукачівського товариства „Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка Василь Ілліч Софілканич.
Своїми думками про актуальність і значущість творчості Кобзаря в наші дні та його роль у вихованні підростаючого покоління поділилася й Людмила Іванівна Оленушинець, голова Мукачівського міського осередку Союзу жінок українок: „Шевченко для нас – живий і сучасний, він необхідний людям, а його прозорливі рядки співзвучні сьогоденню”.
Учні Мукачівської ЗОШ № 2 ім. Т. Г. Шевченка Наталія Батюкова і Віктор Орос, бібліотекар Інтернет-центру Марина Фаринич та учень військового ліцею Олександр Кертвієші читали „Подражаніє 11 Псалму”, уривок із поеми „Неофіти”, поему „Утоплена”, „Заповіт”, заново відкриваючи для присутніх безсмертні рядки Кобзаря.
Геніальні поетичні шедеври Шевченка перепліталися з виконанням пісень на його слова. У виконанні хору „Відгомін” звучали „Садок вишневий коло хати” та „Розрита могила”.
Кульмінацією свята став безсмертний „Заповіт” Шевченка, який всі учасники дійства виконували стоячи.


Шановні відвідувачі блогу!

У вітринах Мукачівської міської книгозбірні  представлена книжково-ілюстративна виставка-панорама „На вічному шляху до Шевченка”, мета якої розкрити усю багатогранність і велич таланту нашого національного генія – Поета і Художника, Прозаїка і Драматурга, Людини й Особистості. Виставка експонуватиметься до кінця березня.

З документами представленими на даній книжковій виставці Ви зможете ознайомитись у нашій бібліотеці, яка працює для Вас щодня, крім неділі, з 10.00 до 18.00 год.



      Ми щиро захоплюємося високим образом Кобзаря, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, почуттям соціальної та національної справедливості, відданістю правді й свободі. Та чи можемо сповна уявити собі, що за цим стояло, скільки це вимагало душевних сил і боротьби, скільки це коштувало мук та болю, скільки для цього треба було прозрінь думки й висоти духу?
      Щоб це уявити, треба добре знати не лише самого Шевченка, а й його епоху, атмосферу життя суспільства, увесь широкий спектр поглядів, інтересів і настроїв тієї доби, що в своїй сукупності й створювали ту історичну реальність, в якій геніальний поет був самим собою. У пізнанні Шевченка як великого поета і людини нам допоможуть книги. Тож перейдемо до огляду розділів виставки.


Перший розділ „Шляхами великої долі” книжково-ілюстративної виставки-панорами „На вічнім шляху до Шевченка”, представляє документи про життєвий і творчий шлях видатної особистості – Тараса Григоровича Шевченка.



Nоn-stоp розділ  „Читаємо Шевченка разом...”  запрошує Вас до читання геніальних поезій славного сина України.  Щодня ми разом з вами гортатимемо сторінки „Кобзаря” Т. Г. Шевченка, поезія якого довершена у своїй художній красі.


Важливе місце в літературній спадщині Шевченка, крім поезії, займає проза і драматургія, які також мають значну історико-літературну, пізнавальну і художню цінність.
Чому поет Шевченко звернувся до прози і протягом кількох років наполегливо працював у жанрі повісті? Коли і з якою метою почав працювати над створенням п’єс? Яка прозова і драматургічна спадщина митця?
Про все це нам розповідають книги представлені в третьому розділі виставки  „Митець багатогранного таланту”.



Своїм фахом Т. Шевченко вважав саме малярство. Відомо понад 1000 його творів образотворчого мистецтва. Талант Т. Шевченка як художника виявився в портретному, жанровому, пейзажному та релігійному малярстві. Він пробував себе в скульптурі, різьбі й гравюрі. Особливе визнання мали його офорти.
Малярська та графічна спадщина Тараса Григоровича Шевченка – одне з найдорогоцінніших культурних надбань українського народу.
Розділ „Великий майстер живопису та графіки” розкриває нам ще один яскравий талант митця, який органічно доповнює його літературну творчість


Дослідження теми любові в житті Тараса Шевченка є певною спробою прочинення дверей до складної і своєрідної душі поета, відкриваючи в ньому все більше земного, людяного, щоб осягнути його геніальність. Будучи емоційною і чутливою натурою, Т.Шевченко, як і кожен поет, закохувався часто. Однак лиха недоля переслідувала його все життя, не даючи йому щастя жити у шлюбі, у любові з дружиною, про яку мріяв, особливо в останні роки свого життя.То хто ж вони були, ті музи, які надихали поета, які давали йому втіху і навівали смуток, які любили його, яких любив він? Відповідь на це питання ви знайдете у розділі „Тарасові музи”.


Тарас Шевченко – духовний батько” українців, а його  ім’я стало „візитною карткою” України і гордістю всього світу. Про значну популярність свідчать численні пам'ятники та монументи, його творчість надихає і зачаровує людей по всій планеті, цитати з його творів у своїх промовах використовують не лише пересічні українці, а й президенти різних країн світу.
У розділі  „Визнання генія Шевченка” ми представляємо Вам вислови окремих видатних людей України і світу про нашого національного Пророка, а також пропонуємо Вашій увазі книги, у яких зібрані спогади сучасників, дослідження науковців та твори письменників про Великого Кобзаря.



Мукачівська міська бібліотека пропонує кожному долучитися до вшанування 200-річчя від дня народження славного сина України – Тараса Григоровича Шевченка.
Якщо ви талановиті, наділені поетичним хистом і маєте власні віршовані рядки присвячені Великому Кобзарю, тоді ви маєте можливість представити свою творчість у розділі виставки „У вінок слави Шевченка”, де вже розміщені поезії членів літературного об’єднання „Рідне слово”.


На високому рівні проходить відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка у всіх культурно-освітніх закладах міста, зокрема, і в Мукачівській дитячій художній школі ім. М. Мункачі. Юні художники виставили у залах школи понад сто робіт у різних жанрах і техніках, пов'язаних із життям і творчістю Шевченка. Сьогодні ми презентуємо вам частину творчих робіт її вихованців.
Періодично роботи дітей оновлюватимуться у розділі виставки „З Кобзарем у серці”.
У Вас також є творчі роботи: малюнки, вишивки, роботи з бісеру чи орігамі? Тоді ми з радістю представимо їх у даному розділі виставки.


Останній розділ виставки-панорами – „Шевченко в Інтернеті” пропонує Вашій увазі добірку  Інтернет-ресурсів, присвячених життю і творчості Великого Кобзаря.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування