Інтернету – 10 років!



Швидко, надзвичайно швидко плине час! Здається, лише вчора ми вперше почули  про Інтернет і можливість облаштування його в бібліотеках і надзвичайні можливості для задоволення інформаційного «голоду» читачів. Здається зовсім недавно ми навчалися у колег, які вже були на Ти з Інтернетом: Тернопіль, Київ, Донецьк… Не спали ночами, обдумували; чекали і боялися нововведення… З трепетом чекали результатів – майже 7 тис. доларів США на придбання комп’ютерів, облаштування Інтернету, оплата системного адміністратора, провайдера – сума неймовірна!
А тепер і уявити собі бібліотеку без Інтернет-центру не можемо!
Звісно, сьогодні, коли в кожній оселі є і по 2 ПК, говорити про черги в Інтернет-центрі не доводиться, хоча поблукати задарма лабіринтами Інтернет-мережі бажаючих хоч відбавляй. А в 2003 записувались по телефону – у середу на суботу вільного місця вже не було. За 1 ПК сиділо по двоє-троє – з дозволу адміністратора. Ахали-охали, людей з обмеженими фізичними можливостями на ІІІ поверх заносили на руках; за лічені хвилини знаходили відповіді на, здавалось би, не вирішенні питання… Тоді комп’ютерів було 3; (для порівняння, зараз у бібліотеці 26 комп’ютерів, 24 – мають вихід у Інтернет). Грант через 2 роки закінчився – а ми знов писали проект, знов виграли: а потім іще, іще, іще… Загалом Мукачівська міська бібліотека ім. О.Духновича виграла у Посольства США в Україні  12 140 $, які були витрачені на придбання комп’ютерної техніки та інші потреби задля забезпечення функціонування Інтернет-центру.
Під час семінарів-тренінгів тренери з посольства США в Україні наголошували на забезпечення вільного безперешкодного безкоштовного доступу до всесвітньої мережі Інтернет з однією єдиною метою – щоб українці мали можливість навчатися, самовдосконалюватися, проводити вільний час з користю.
За 10 років багато відвідувачів нашої бібліотеки якісно підвищили свій фаховий рівень, з десяток влаштувалися на роботу, декілька знайшли собі пари і одружилися.
Інвалід з дитинства Сергій Муха навчався інституті дистанційного навчання національного університету Львівської політехніки і успішно склав іспит через Інтернет та отримав диплом бакалавра за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність».
Прикладів успішної діяльності Інтернет-центру чимало – про це неодноразово повідомлялося по ЗМІ. І ми досі продовжуємо навчатись, переймаємо кращий досвід своїх колег і, враховуючи можливості, втілюємо в життя. 
Було б несправедливо не відмітити про розуміння місцевою владою значення Інтернет-центру для жителів міста. В.Петьовка, тоді міський голова, допоміг бібліотеці облаштувати новий Інтернет-центр на І поверсі будівлі бібліотеки саме для людей з обмеженими фізичними можливостями. На ремонт приміщення було виділено 60 тис.грн., а також подаровано 10 комп’ютерів.
Інтернет-центр багато уваги приділяє видавничій діяльності. Інтернет-ресурси є доброю підмогою в бібліотечній роботі  взагалі. За період з 2003 р. підросло нове покоління, яке надає перевагу новітнім технологіям.
Доброю традицією стало безкоштовне навчання навикам роботи на ПК. Спочатку, це були школярі, молодь, а сьогодні – люди похилого віку та з обмеженими фізичними можливостями. Щороку у вересні ми оголошуємо акцію: «Перший дзвоник для тих, кому за 50…», яка користується надзвичайно великою популярністю. Часто відвідувачі використовують скайп – особливо, коли рідні чи друзі за кордоном. Бібліотека також має досвід проведення заочних читацьких конференцій. Впродовж 10 років працівники Посольства США в Україні неодноразово проводили моніторинг. Останній раз кінці жовтня це були: заступник прес-аташе з питань культури Посольства США в Україні – Люк Штеле та помічник Радника Посла США з питань культури Ольга Любинецька, які позитивно оцінили нашу роботу.
А взагалі за цей період бібліотеку відвідували: В.Пашкова, О.Любинецька, О.Васильєв, Л.Шкурат, І.Шевченко, працівники Посольства та Шеріл Бістрянські, Ненсі Петтіт, Джон Салліван – прес-аташе Посольства США в Україні в різні роки.
За період з 2003 року в Інтернет-центр записалося майже 10 тисяч як жителів міста, так і інших регіонів області. Відвідування склало майже 80 тисяч – жителі не тільки Мукачева, а й інших областей України та іноземці.
Що й казати – випробовування часом на потрібність бібліотечний Інтернет-центр витримав з гідністю. Щоправда, зараз він, як і бібліотека загалом, і вся культура, переживає не кращі часи. Відсутність фінансування не дозволяє нам найняти системного адміністратора, розробляти якісь програми, розширити Інтернет-мережу на всі бібліотеки системи, тощо. Однак з впевненістю можна сказати: так, поруч з книгою Інтернет в бібліотеках має майбутнє!


Січень 2002 року. Працівники Посольства США в Україні В.Пашкова та О.Любинецька; Григаш Л. – директор ЗОУНБ, Лехцер В. - заступник директора ЗОУНБ з наукової роботи, Стадник О. – директор Мукачівської міської ЦБС на екскурсії в Мукачівському замку «Паланок».







2003 рік відкриття Інтернет-центру. Заступник міського голови Галай О.Ю. вручає Подяку міського голови директору ЗОУНБ Григаш Л.З.

 



       

2006 р. Працівники Посольства США в Україні О. Любинецька та Л.Шкурат проводять моніторинг роботи Інтернет-центру. 






2007 р. Відкриття Інтернет-центру на І поверсі 
для людей з обмеженими фізичними можливостями

 



2010 р. 
Директор ЦБС Стадник О. на семінарі-тренінгу в Ялті.













Колеги з різних куточків України










Ольга Стадник та Леся Машталір
 












Уважно слухаємо тренерів…












 
2012 р. – 2013 р. Зав. Інтернет-центром Загорчак М.Д. проводить навчання 
«Для тих, кому за 50…» 

  
2013 р. Заочна читацька конференція для бібліотечних працівників ЦБС м.Ківерці,  Волинської області  по роману мукачівського письменника М.Дочинця «Криничар».


Екскурсії в Інтернет-центрі – це завжди цікаво і захоплююче
 
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування