«Дай, Андрію, знати, яку долю ждати»

   Українці належать до тих націй, чия обрядовість найдавніша і найбагатша. Сьогодні одне із зимових свят, улюблених серед української молоді, свято Андрія  Первозваного  або як у народі кажуть Андрія. 13 грудня в Україні відзначається  це чудове свято – день святого Андрія Первозванного,  але в цей день припадає і інше свято – народне молодіжне свято Калити, тобто зимового сонця. За довгі роки народні традиції міцно переплелись з релігійними і дійшли до наших днів. Церковне свято Андрія відтоді зветься в народі Калитою, а молодіжні зібрання що влаштовувалися ще за часів язичества, набули назву «андріївських».
   Отож на передодні  свята  Андрія  Первозванного   ми провели Краєзнавчо-духовну  годину  «Дай, Андрію, знати, яку долю ждати».
  Довідково:  За церковними легендами, святий Андрій  Первозванний  під час своєї останньої  емісійної  подорожі проповідував християнство у  Скіфії  й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів встановив хрест. Літописець Нестор оповідає:  ”Бачите гори ці, - сказав апостол своїм учням, - на цих горах засяє благодать Божа, і буде великий город і багато церков буде споруджено.”  Віддавна окремі вчені виступали проти правдивості цього літописного оповідання, яке схоже на пізнішу вставку до літопису. Але літописне оповідання про апостола Андрія, можливо, і має реальну історичну основу. Важливі свідчення на його користь зібрані Грецькою Церквою, яка вела суперництво за авторитет з Римською. На противагу відомостям про заснування Західної Церкви апостолом Петром греки пильно досліджували біографію свого основоположника - апостола Андрія.  Ці дослідження свідчать, що апостол Андрій також проповідував Євангеліє в далекій варварській Скіфії. Найперше про це згадує батько церковної історії, єпископ Євсевій Памфил (помер у 340 році).
   Шановні читачі та гості міста хто цікавиться звичаями, обрядами, традиціями нашого народу. Щиро запрошуємо до нашої бібліотеки. А всіх хто носить ім’я – Андрій  вітаємо з Днем  Ангела.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування