З любов’ю до землі, до роду свого

Непересічна книжкова презентація відбулася днями у читальній залі Мукачівської міської публічної бібліотеки. Мукачівська поетеса, віднедавна член Національної спілки письменників України, Тетяна Рибар представила публіці нещодавно видану поетичну збірку „Чарівна флояра”.
„Ей флояро, флояронько
бодай бись згоріла,
коли м свого любенького
в косицях узріла…”
У залі звучить народна музична стихія – розкішний звук чарівної флояри (викладач ДШМ №1 ім. С. Мартона Олена Луміковська) та майстерне виконання карпатської коломийки Тетяною Рибар, вже з перших хвилин зустрічі налаштовує присутніх на щиру, відверту розмову авторки книги.

У збірці поетка постала в новому творчому образі, який, за її словами, „мені навіяла неповторна колористика Карпатського світу”. Трагічне кохання карпатських Ромео і Джульєтти, що лежить в основі легенди озера Синевир, чуттєво розкрито у поемі „Синь і Вир”.  Історичну картину життя славнозвісного князя Федора Корятовича та його дружини Ольги, майстерно зображено у поемі „Чолами в небо”. Елегія „Долиною нарцисів” запросила присутніх до „острову снігу і сонця”, а вірші із циклу „Кужіль золотий” нагадали про „любов... відроджену не згаслу”. Авторське читання творів, що увійшли до збірки, розповіді поетеси про секрети творчості, про обереги, які вчать зберігати любов і пам’ять та будять у серці голос роду, дозволили слухачам відчути дух книги, поринути у вир емоцій Всесвіту Тетяни Рибар.



...плахтами з клоччя хмари пропливли
скриплять колеса на старих підводах
і тягнуть білий день кудись воли
і подає дівчатко меслик води
в нім тайна світу і душа землі
ковток повітря шепіт листопаду
і лісу прах у буковій золі
хоронить тайни літ віків заради...
Запальний танок юних гуцулок і гуцуликів (хореографічна постановка викладача ДШМ № 1 ім. С. Мартона Емілії Васько) розпочав другу частину прем’єри книги.



З творчим доробком поетеси Тетяни Рибар присутніх ознайомила провідний бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Туряниця. 
Начальник відділу культури Мукачівського міськвиконкому Ірина Петрус, вітаючи поетесу з виходом чергової збірки, відзначила: „Ви живете в гармонії з цим світом і це відчуває читач у ваших  творах. Тому й надалі радуйте нас творчими здобутками, чаруйте енергією слова на сторінках нових книг та палітрою барв на художніх полотнах”.
Про особливість нової книги, про закони життя, що хрестиками вишиті на долі поетеси, яка прийшла у світ, щоб у слові розчинити свої радощі й печалі, втіхи і болі, вів мову відомий письменник Мирослав Дочинець: „Тетяна Рибар – поетеса по духу, яка постійно росте, постійно міняється, відкриваючи читачеві нові грані власної творчості”.
Схвальний відгук про „Чарівну флояру” висловив і член літературного об’єднання „Рідне слово” Богдан Сливчук: „У збірці відчувається життєвий і творчий досвід поетеси, яка занурює нас у світ народних вірувань і звичаїв, відкриває дивосвіт природи, переживає разом з нами біль рідної землі та вчить радіти життю”. У подарунок авторці він зачитав власний вірш за її творами „Хай цокає невпинно Ваш дзиґар”.




Емоційно захоплено розповідали про Тетяну Рибар її подруги: однокласниця Мар’яна Чучвар, піаністка Олена Барта, поетеси Валентина Кушнір, Гізела Лімбах, Валентина Попелюшка, які відмітили безмежно глибоку душу поетки, багату на добрі вчинки, її вміння знаходити для кожного час, і, разом з тим, бути завжди енергійною, чуйною і відкритою людиною.



...це Всесвіт зазирнув тобі до віч
як в дзеркалі навпроти стань до мене
як м’ята світ ще вчора був зелений
сьогодні став немов пломіння свіч
шумує осінь в келиху тонкім
в листві опалій загубились тропи
ким буду я по осені і з ким
стоятиму як в дзеркалі навпроти...
По-особливому щемно і щиро звучав вірш Тетяни Рибар  „Я ще не йду...” з вуст її чоловіка,  поета, журналіста, редактора газети „Мукачево” Віктора Дворниченка, який під час виступу розповідав про будні поетеси, про емоції, які вона відчуває після написання кожного нового вірша, про її захоплення і мрії. „Тетяна – тендітна жінка з сильним характером, поезія якої має надзвичайно виразний голос та неймовірну глибину”, – підкреслив він.


Зворушливим був виступ і поетеси Наталії Рибар, невістки пані Тетяни, яка назвала її не тільки другою мамою, але й подругою, з якою можна поділитися власними секретами, переживаннями, яка вміє вислухати і щиро порадити. „У нас дуже багато спільного: ми можемо годинами розмовляти на різні теми, читати одна одній вірші, обговорювати те чи інше питання, – додала Тетяна, – Ми називаємо одна одну мама і донечка”, не тому, що так треба, а тому, що відчуваємо в цьому особливу  потребу...”

Приємним подарунком для Тетяни Рибар була пісня на її слова „Ми вільні”, яку виконав артист Ужгородського театру Шарж Сергій Соболь. Пан Сергій зізнався, що коли прочитав слова, сповнені любові й віри в рідну державу, музика народилася раптово: 
я дихаю вільно
я  д и х а ю  в і л ь н о
хоча під ногами земля ще горить
і мертві й живі духом чисті і сильні
проказують тихо молитву недільну
моя Україна вже більше не спить

Вишукана поезія авторки, у поєднанні з добрим і теплим словом присутніх про її творчість, створили цього дня в бібліотеці неповторну атмосферу затишку і тепла. Навіть по закінченні зустрічі, гості довго спілкувалися з поетесою, яка щедро роздавала автографи.
Не залишилися без подарунка і читачі міської книгозбірні, яким Тетяна Рибар подарувала збірочки „Чарівної флояри” з надписом „З любов’ю до землі, до роду свого”.






Патріотична акція

"Слава героям Крут"

Вже  багато років поспіль 29 січня наша країна вшановує пам’ять студентів-гімназистів, які в січні 1918 року полягли у страшному бою біля залізничної станції Крути, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.
Саме в цей день працівники відділу обслуговування Мукачівської міської ЦБ ім. О. Духновича, за активної підтримки бібліотекаря Мукачівського військового ліцею-інтернату Світлани Маринець та керівництва даного учбового закладу, провели у військовому ліцеї патріотичну акцію до 97 річниці битви під Крутами „Слава героям Крут”.
У актовій залі ліцею зібралося близько ста молодих захисників держави, кожен з яких отримав інформаційну листівку „Пам’ятай про Крути!”. На сцені – герб УНР, поряд напівопущений Державний Прапор України з жалобною стрічкою, плакат „Вічна пам’ять захисникам Української держави, полеглим під Крутами” та книжково-ілюстративна виставка-реквієм „І слава їх встає безсмертна”.
Бібліотекар юнацького абонементу міської ЦБ Світлана Лещинець та бібліотекар військового ліцею-інтернату Світлана Маринець розповіли про трагічну сторінку в історії України, героїзм та самопожертву молодих юнаків, які загинули за незалежність батьківщини. За допомогою історичної хроніки, яку підготували учні військового ліцею В. Ширяєв, М. Довгомеля, О. Сакаль та А. Пегушин, а також патріотичних пісень, презентації „Вони загинули за Україну” та перегляду документального фільму „День пам’яті Героїв Крут. 29 січня 1918 р.”, юнаки перегорнули незабутню  сторінку історії нашого народу. З великим піднесенням декламував вірш „Балада про Крути” учень-ліцеїст О. Харастей.
Також Світлана Лещинець, бібліотекар юнацького абонементу міської книгозбірні, звернула увагу присутніх на  книжково-ілюстративну виставку-реквієм „І слава їх встає безсмертна”, література з якої допоможе молодому поколінню глибше пізнати історію та зберегти пам’ять про героїчні подвиги юнаків України.
Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична справа, за яку вони боролися – невмируща. Хвилина мовчання та виконання Державного Гімну України – скромна данина пам’яті тим, хто віддав життя за Україну. Стоячи, майбутні захисники України вигукували „Слава Україні! Героям слава!” та обіцяли бути гідними послідовниками Героїв Крут. 









Через століття – до сердець

/до 155-річчя від дня народження А. П. Чехова/

30 січня з нагоди 155-річчя від дня народження відомого письменника Антона Чехова працівники Мукачівської міської книгозбірні спільно з товариством російської культури „Русский дом” провели Літературний акцент „Чехов: погляд з ХХІ століття”, мета якого побачити Чехова як відомого всьому світові письменника і драматурга, філантропа, лікаря людських душ, іронічного гумориста  та неординарну Людину.  
Вдало підібрані фотографії, цікаві епізоди з життя письменника, фрагменти з його листів і записників, уривки з його творів зробили „літературні акценти” справжньою  подорожжю у світ Антона Чехова.
Із захопленням присутні слухали виступ Надії Катрасової, керівника літературної вітальні товариства російської культури „Русский дом”, яка розкривала  цікаві сторінки життя письменника.
Уривки із „Вишневого саду”, „Ваньки”, „Хамелеона”, „Ревізора”, „Дами з собачкою” зачитували члени товариства російської культури „Русский дом” Людмила Красняник, Ганна Дубровська, Людмила Радчук, Тетяна Цвєткова.
Присутнім було цікаво дізнатися і про улюблені романси А. Чехова, які протягом вечору звучали у виконанні Людмили Дорошенко, Людмили Красняник та Тетяни Цвєткової.
Багатогранність творчої особистості Антона Павловича Чехова розкрила у своєму виступі бібліотекар читальної зали ЦБ Марія Мікла, основний акцент якого – актуальність творів Чехова у наш час, адже справжня література може бути цікавою і через століття.
Бібліографічний огляд книг, представлених на виставці-персоналії до 155-річчя від дня народження А.П. Чехова „Через століття – до сердець”, провела бібліотекар абонементу Світлана Ковач. Рекомендуючи гостям книги класика світової літератури, які варто прочитати, бібліотекар зазначила, що мудрість їх автора, його велике знання життя та людської психології зробили Чехова автором на всі часи.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування