Пам’яті патріарха крайової літератури

23 червня, покладанням квітів і вінків на могилі відомого мукачівця – закарпатського письменника Йосипа Жупана, розпочалося урочисте вшанування 110 річниці від дня його народження.
На літературний портрет „Патріарх закарпатської літератури” у читальній залі Мукачівської міської книгозбірні зібралися представники красного письменства, рідні та громадсько-культурні діячі міста і краю, читачі міської бібліотеки.
Про життєвий і творчий шлях краянина розповіла провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦБ Тетяна Туряниця. Вона також звернула увагу присутніх на книжково-ілюстративну виставку, на якій представлено творчу спадщину Йосипа Жупана, а також літературу про його творчість.
За життя Йосипа Васильовича Жупана добре знали і величали патріархом закарпатського письменства. Його пам’ятають як дуже чуйну, добру, скромну і чесну людину. Тому на зустрічі звучали щирі спогади та теплі слова про нього з вуст Василя Петровича Густі, відомого письменника, голови Закарпатської організації Національної спілки письменників України, Михайла Васильовича Делегана, історика, краєзнавця, голови Закарпатської організації Національної спілки краєзнавців України, Віктора Васильовича Дворниченка, поета, журналіста, редактора газети „Мукачево”, Василя Михайловича Нагірного, читача бібліотеки та сина письменника – Івана Йосиповича Жупана.
Розповідаючи про вклад Йосипа Жупана у розвиток закарпатської літератури, його увагу і допомогу молодим талановитим людям, Василь Густі поділився і власними спогадами: „Мені пощастило усього один раз гостювати у нього в Мукачеві. Про ту єдину зустріч я маю дорогоцінну пам’ятку – останню книжку письменника з написом: „Моему юному другу от старого, хмурого Й.Жупана”.
Син письменника Іван Жупан розповів цікаві факти із життєвої біографії батька, який окрім письменницької діяльності збирав і фольклорні матеріали. Об’їжджаючи велосипедом села, він збирав пісні, коломийки, легенди, перекази. Все це зараз знаходиться у рукописах і чекає на друк. Докласти всі зусилля, щоб ці записи стали надбанням кожного, пообіцяв історик і краєзнавець Михайло Делеган, зазначивши, що спадщина Йосипа Жупана, як письменника, педагога, фольклориста потребує вивчення і узагальнення.
Сьогодні одна з вулиць нашого міста названа на честь Йосипа Жупана, а пам’ять про нього живе у його книгах й житиме вічно у серцях земляків.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування