Конференція „О. Духнович – педагог і освітній діяч”

            24 квітня виповнилася 210 річниця від дня народження О. Духновича. З нагоди цієї дати у Мукачівській міській ЦБС оголошено Тиждень популяризації документів про життєвий шлях і творчу діяльність відомого краянина. У бібліотеках системи розгорнуто книжково-ілюстративні виставки, виставки-вітрини, тематичні полички, проведено інформаційні та літературні години, бесіди тощо.

25 квітня у читальній залі Мукачівської міської центральної бібліотеки ім. О. Духновича за участі представників Закарпатського обласного та Мукачівського міського товариств ім. О. Духновича, громадських організацій, владних структур міста, студентів гуманітарно-педагогічного коледжу МДУ, вчителів та учнів ЗОШ, бібліотекарів та читачів книгозбірні відбулася конференція „О. Духнович – педагог і освітній діяч”.

У вітальному слові директор Мукачівської міської ЦБС, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ст., голова міського комітету профспілки працівників культури Ольга Стадник звернула увагу присутніх на різнобічність діяльності О. Духновича: поет, прозаїк, драматург, журналіст-публіцист, організатор шкільництва, педагог, історик, етнограф, мовознавець, філософ, книговидавець, священик. Вона також повідомила, що 14 квітня 2013 р. виповнилося 20 років з дня прийняття рішення про присвоєння Мукачівській центральній міській бібліотеці імені О. Духновича та зазначила, що „...відповідаючи на вимогу часу, наша книгозбірня намагається постійно впроваджувати інновації, поєднуючи їх з набутими традиціями, підтверджуючи тим самим свою назву та розташування – в самому центрі міста з ім’ям великого просвітителя нашого краю – Олександра Духновича”.

Про визначний вклад О. Духновича у розвиток педагогіки нашого краю йшлося у доповідях: „Олександр Духнович про родинне виховання” – Михайло Алмашій, заслужений вчитель України, голова Закарпатського обласного науково-культурологічного товариства ім. О. Духновича; „О. Духнович – учитель всіх учителів” – Ольга Глагола, викладач-методист гуманітарно-педагогічного коледжу МДУ; „Погляди Духновича на процес навчання в школі” – Іван Кривський, професор УжНУ; „Вивчення творчості О. Духновича на уроках літератури рідного краю” – Магдалина Фенцик, відмінник народної освіти України, вчитель української мови та літератури ЗОШ № 6, керівник міського об’єднання МАЛіЖу.

Із доповідями „О. Духнович – теолог і місіонер”, „Духнович і Мукачево” та „Домашній доктор” у працях О. Духновича” виступили: отець Димитрій Сидор, кандидат богословських наук; Сергій Бисага, голова Мукачівського міського товариства ім. О. Духновича та Марія Алмашій, вчитель, активіст Закарпатського обласного науково-культурологічного товариства ім. О. Духновича.

Вірш О. Духновича „Ворззваніє” зачитав учень військового ліцею Олександр Гаснюк, а у виконанні учениці русинської школи при ЗОШ №6 Ірини Андрусь прозвучав твір Ю. Мегели „Правнуки Духновича живі”.

Присутні поклали вінок та квіти до барельєфа О. Духновичу, встановленому на фасаді міської бібліотеки.

Також покладання вінків і корзин з квітами відбулося біля пам’ятника О. Духновичу. Тут із промовою до присутніх звернувся Євген Жупан, депутат Закарпатської обласної ради, голова Народної ради русинів Закарпаття. Він, зокрема, сказав: „Такі постаті, як О. Духнович, важливі для нинішніх і прийдешніх поколінь саме тому, що на прикладах їхнього життя і діяльності ми маємо вчитися безкорисливо служити рідному народу. Тому сподіваюся і щиро вірю, що дана акція проходитиме не тільки у відзначення роковин від дня народження письменника і педагога, а буде постійною і системною”. А Сергій Бисага, голова Мукачівського міського товариства ім. О. Духновича поділився приємною звісткою про те, що у близькому майбутньому школа № 20, навпроти якої стоїть пам’ятник Духновичу, гордо носитиме ім’я видатного Будителя.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування