Творчий вечір "Я дякую своїй щасливій долі"


Творчий вечір поета, голови літературного об’єднання „Рідне слово” Михайла Шушкевича зібрав у читальній залі 7 лютого чималу кількість гостей: представників влади, громадських організацій та літературного бомонду міста, композиторів, виконавців та шанувальників поетичного слова, друзів і рідних, словом, усіх, хто любить і шанує мистецтво.
Вітаючи М. Шушкевича з прем’єрою нової книги, заступник міського голови Ігор Петрович Радиш відзначив: „Так вилити свою душу на папері під силу лише одиницям, до яких, без сумніву, належить і Михайло Якович. Добро і любов до рідної землі, свого роду, які він несе у власних віршах, беруть за душу, змушують замислитись не лише над сенсом людського буття, а й над великими наслідками наших дрібних щоденних вчинків.
Щиро й сердечно вітали Михайла Яковича з виходом нової збірки „брати по перу”, члени літературного об’єднання „Рідне слово”. Зокрема поетеса Тетяна Рибар сказала: „Ви зуміли так згуртувати й здружити наш колектив, що ми, без перебільшення, вважаємо себе великою родиною”.
Оцінюючи творчий доробок поета, письменник і краєзнавець, Почесний громадянин м.Мукачева Василь Пагиря зазначив: „Його поезії викликають інтерес до  своєї найдорожчої малої батьківщини, з любові до якої вкорінюється в свідомість читачеві велика любов до України, гордість за неї, її чудову мову, її історію”.
 „У цих віршах не відчувається фальші, тут все природне. Саме тому, вони й залишаються у нашій пам’яті і серці надовго”, – так висловив свої враження від прочитання збірки „Вересневі обрії” член товариства „Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка Дмитро Твердушко. А давній друг поета, майор у відставці Василь Нагірний додав: „Військова витримка, мужність та відвага пригодилися Михайлу Яковичу у поетичному слові. Його твори змістовні, позначені глибиною почуття і думки, але разом з тим, задушевні і щирі”.
Треба сказати, що на вірші поета мукачівські композитори Михайло Герц, Людмила Ковач, Ігор Білик, Мар’яна Лиховид написали чудову музику, а збірка „Вересневі обрії” містить окремий розділ „Калинові грона”, де слова доповнює нотний запис пісень. „Творча іскра між поетом і композитором виникає тільки у тому разі, коли ці твори високохудожні, наповнені змістом, глибокими почуттями, – зауважив у своєму виступі композитор Михайло Герц. – Мені було дуже легко знайти спільну мову з автором і порозумітися. Часто буває, що я прошу переробити куплет або приспів, пропоную знайти ще одну строфу. Цікава історія трапилася з піснею „Калинові грона”, музику до якої я написав лише після того, як Михайло Якович змінив назву вірша. Користуючись нагодою, висловлюю вдячність Михайлу Яковичу за взаєморозуміння і його талант”.
Історією знайомства з поетичною творчістю М. Шушкевича поділилася композитор, співачка, начальник відділу культури Мукачівського міськвиконкому Людмила Ковач: „Все розпочалося з телефонного дзвінка і продовжилося у плідній творчій співпраці. Виявилося, що між нами багато спільного: Тернопільщина -  край,  де ми народилися, а Закарпаття, для нас стало рідною домівкою, і любов до українського слова, пісні. Тому я дякую долі, що звела нас з Вами у творчому тандемі і бажаю, аби Ваше життя було схоже на Ваші поезії, наповнені сонячним світлом, теплом, радістю”. Акапельне виконання Людмилою Ковач пісні „Калинові грона” зірвало у залі хвилю бурхливих оплесків. Музичну частину продовжили пісні на слова М. Шушкевича „Калина” (муз. І. Білика), „Криниченька”, „Едельвейс” (муз. М. Лиховид),  „Мукачево рідне”, „Калинові грона”, „Перший дзвоник”, „Останній дзвоник”, „Осінь золотава” та „Мої роки” (муз. М. Герца), які прозвучали у виконанні Домініки Чейпеш, Мар’яни Лиховид, Олександра Дулішковича, Діни Іванці та Наталії Чех.
А вершиною творчого вечору стали вірші Михайла Шушкевича у авторському виконанні: „Моєї мрії місто”, „Сторінки життя”, „Цілую руки Ваші, мамо”, „Мій сад”, „Я дякую своїй щасливій долі”...
Атмосфера поетично-пісенного свята, яка панувала у читальній залі протягом усього вечора, яскраво засвідчила, що нова збірка „Вересневі обрії” знайшла свого читача. Тож залишається тільки побажати, щоб поетична муза приходила до пана Михайла знову і знову, щоб побачили світ наступні збірки, щоб ніколи не вичерпалось його творче джерело й ніколи не полишало натхнення.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування