"Відомий та невідомий Духнович"


24 квітня минає 215 – річниця з дня народження греко-католицького священника, письменника, педагога, поета і культурного діяча О.Духновича. Великі поети, народні лідери з'являються тоді, коли їхня земля у гніті, коли забороняють учитися рідною мовою, коли силою нав'язують чуже, а в повітрі – несправедливість, злиденність і тьма. З таких умов виростають будителі - Тарас Шевченко в Україні, Шандор Петефі для угорців, Йосиф Добровський для чехів, Людовиг Штур в Словаччині. Для пудкарпатських русинів – це Олександр Духнович.
Отож, в рамках відзначення цієї знаменної дати у Мукачівській міській бібліотеці ім. О. Духновича 24 квітня відбулась краєзнавча толока "Відомий та невідомий Духнович". Перша частина заходу була присвячена великому будителю краю. Цікаво та докладно розповіла про становлення та складне життя Духновича –Волощук Марія Михайлівна (вчитель української мови, поетеса, перекладач та дослідник творчості О.Духновича) також широкому загалу була представлена слайд-презентація цій темі. Ірина Гармасій подарувала бібліотеці та школам авторський відеоматеріал про с. Тополя (Словаччина), де 24 квітня 1803 р. народився Будитель.
Другою частиною заходу була презентація наукового видання «Етногенеза русинів» за участі Любомира Сікори – голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Бойківське етнологічне товариство», Віктора Кирія – аспіранта Інституту народознавства НАН України, старшого наукового працівника ВГО «Бойківське етнологічне товариство» та журналістки і голови Закарпатської обласної філії ВО "Рух захисту української мови" Ірини Гармасій. Наукове дослідження викликало неабиякий резонанс в нашій залі. Загалом було цікаво, емоційно та пізнавально.
Щиро дякуємо нашим гостям за подаровані книги бібліотеці.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування