"І слава їх встає, не вмерши"

Нема  Любови понад ту,
   Що окропила кров’ю Крути...
В. Письменний

   Так уже склалося, що день 29 січня в історії України нерозривно пов’язаний зі словом Крути – саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу.
   Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна сторінка нашої історії. Тоді загинув цілий студентський  курінь, триста юнаків – цвіт української нації.
  Тим, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави був   присвячений  вечір-пам'ять «І слава їх встає,не вмерши», який пройшов сьогодні  в читальній залі нашої бібліотеки. Відкрили захід хвилиною мовчання .  Присутні схилили голови на знак поваги до подвигу тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ в  їм’я  своєї  України. Вони загинули, щоб ми жили.  Бібліотекарі відділу обслуговування,  розповіли про трагічні сторінки історії  далекого 1918 року. Про  події, які передували  Крутянській битві,  політику тогочасного уряду  розповів  письменник-краєзнавець, колишній  ГО літературного  об’єднання - Шушкевич М.Я.  Працівники  Інтернет-центру   підготували інформ-листівки «Юні оборонці Батьківщини!» із найголовнішими фактами про бій під Крутами.                                
  Ця подія залишила свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі. «За мирний світ під Крутами стояла країна молода» – під такою назвою експонувалась літературно-художня виставка, на якій  представлені книги та періодичні видання бібліотеки.


Вічна слава Героям!


 А що, власне, тут, під Крутами, сталося? Хто були ті юні завзятці? Чи вірили вони у свої сили? Чого прагнули гімназисти і студенти, що не визнавали війни і смертної кари, засуджували будь­ яке насильство, а тим більше вбивство
На ці та інші запитання  користувачі бібліотеки мали змогу знайти відповіді на  уроці-памяті «Коли ви вмирали - вам дзвони не грали».  У рамках акції експонувалася виставка «Стоїть в скорботі мати - Україна, біля могил дітей своїх стоїть», де були представлені  видання з фонду бібліотеки.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування