Свято весни і свободи!


  Багатьом відомо, що Єврейська Пасха носить назву Песах. Але при цьому далеко не всі знають про те, що означає назва цього іудейського свята. Число єврейської Пасхи 2017 випадає на 11 квітня, саме в цей день, після заходу сонця, всі юдеї світу починають відзначати це свято. Єврейська Пасха - це свято весни (ХАГ ха-Авів) і свободи, пов'язане із виходом (агада) євреїв з Єгипту. 
  Отож, 12 квітня, за доброю традицією в нашій бібліотеці котрий рік поспіль збирається на святкування свята Песах – мукачівська еврейська спільнота «Шалом» на чолі з Максимовою Мірою Борисівною.
  Песах, або Пасха – це величезне свято у євреїв. Іудейське свято Песах, або Пасха, є більш старим святом, ніж Християнська Пасха, і має зовсім інше значення. Євреї відзначали цей день задовго до народження Ісуса Христа, а точніше з середини 13 століття до нашої ери, вважається, що саме тоді пророк Мойсей вивів єврейський народ з Єгипту.
  Незважаючи на велике розходження, як Християнська, так і Єврейська Пасха є великими святами. Є у них і дещо загальне, Песах, як і Великдень не має однієї дати.
Цікаво те, що святкування цього єврейського свята триває протягом тижня. Незважаючи на те, що Песах триває протягом 7 днів, євреї відпочивають у перший і останній день великоднього періоду. А в останній день святкування, у всіх синагогах влаштовуються церемонії в пам’ять про перехід євреями Червоного моря.
  За тиждень до першого дня Песах в будинку починається генеральне прибирання, а так само знищуються всі продукти, які були приготовані шляхом бродіння або сквашування (вино, вода, хліб і так далі).
  За старозавітною легендою, фараон наполегливо не дозволяв ізраїльському народу піти, і тоді в одну ніч Господь вразив первістка у кожній родині єгиптян. Єврейським же родинам перед цією "стратою єгипетською" веліли зарізати ягня і кров'ю його помазати двері. Бачачи такий знак, ангел смерті проходив повз будинки іудеїв. Тільки після загибелі єгипетських первістків фараон дозволив євреям залишити Єгипет. 
  Про все це дізнавалися присутні на святкуванні свята Песах. Поважний гість зібрання - Іван Іванович Лендьєл, начальник відділу з питань внутрішньої політики виконавчого комітету Мукачівської міської ради привітав єврейську громаду з цим великим святом.
Кульмінаційним моментом святкування, за традицією, стала трапеза (седер), яка влаштовується в першу і в другу ночі свята. Під час седера в певній послідовності читають оповідання про вихід з Єгипту. На столі обов'язково присутні символічні страви, розкладені на кеарі - посуді, що використовується тільки для пасхального седера. 
  Мацу їдять в пам'ять про те, що під час виходу ізраїльтяни пекли прісні коржі, бо не могли чекати, поки тісто підійде. На кеару кладуть ще три символічні страви, які не їдять: прожарений шматок баранини з кісточкою (зроа) - нагадування про пасхальне ягня, яке не приносили в жертву з часів руйнування Єрусалимського Храму, круте яйце (бейца) - символ народження нового життя народу, який вийшов з рабства, і весняний овоч (карпас). За трапезою випивають чотири келихи червоного вина, що відповідають чотирьом фразам Книги виходу про позбавлення ізраїльтян від єгипетського ярма, а також чотирьом чашам, що згадуються в Книзі буття в розповіді чашників про свої сни Йосипові. За традицією прийнято наповнювати ще п'ятий келих і залишати його для пророка Іллі, який повернеться на землю, щоб сповістити про прихід очікуваного іудеями Машіаха.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування