Яскраве дійство у бібліотечній світлиці в ніч на Андрія

Чудовим витвором людської фантазії є Андріївські вечорниці, традиції святкування яких сягають ще дохристиянських часів. 
Ніч на Андрія у народі вважають магічною, тому й вирішили бібліотечні працівники міської книгозбірні запросити мукачівців відродити давні українські традиції святкування Андріївських вечорниць саме з 12 на 13 грудня.
Звична читальна зала перетворилася цього вечора на справжню українську хату – з вишитими рушниками, іконами, свічками, глечиками, горшками, піччю, куделями, покрівцями, прялками з мотовилами та іншими давніми ужитковими речами. І, звичайно, щедрою господинею, щирими гостями та щедрим столом.
Фольклорне дійство розпочала директор Мукачівської міської ЦБС Ольга Стадник. У вітальному слові особливу увагу вона звернула на присутніх у залі Андріїв, для яких завчасно були підготовлені сюрпризи.
А далі у залі гасне світло. Спалахують свічки і дійство починається. На сільській вулиці зустрічаються з молодиці, які жваво обговорюють вечорниці та напрошуються в гості до господині посиденьок, обіцяючи навчити юнок ліпити вареники, місити калиту та ворожити. Незабаром хата наповнюється молодими дівчатами, які роботу щедро пересипають жартами і піснями. Наліпивши вареників і поставивши калиту у піч, молодь, під чітким керівництвом молодиць, розпочинає традиційні андріївські ворожіння – на яйцях, нитках, свічках, варениках, чоботах, до яких приєднуються і гості присутні у залі. Аж поки до хати не завалюються хлопці, яким цього дня дозволено бешкетувати. Розпочинаються різні забави, ігри і конкурси. А далі дівчата перев’язують стрічкою калиту і обирають «пана Калитинського» Запашна калита, чимдуж намагається «втекти» від зубів «пана Коцюбинського».
Цього вечора пісні лилися через край – одні радували серця, інші – тривожили душі. Під запальну музику Мукачівського гурту «Фатьови» присутнім було важко всидіти на місці. Дуету викладачів Мукачівської ДШМ №2 Катерині Могилевець та Олексію Тулюку гості щиро підспівували, адже закарпатські народні пісні живуть у душі кожного. А чудова гра на ксилофоні юної вихованки  ДШМ №2 Олександри Макарової порадувала професійним виконанням. Власний вірш про Андрія читала поетеса Тетяна Рибар, здивувавши публіку і вмінням грати на дримбі.
Вечірні розваги у бібліотечній світлиці завершуються щедрим застіллям: із варениками, пиріжками, узваром та іншими традиційними стравами українського столу та переглядом фільму «Вечори на хуторі біля Диканьки».
Андріївські вечорниці продемонстрували, що сучасна молодь вміє бавитися, знає українські традиції, дотримується і поважає їх.
Щира подяка усім, хто приєднався до проведення вечорниць: студентам Мукачівського державного університету та Мукачівського кооперативного торговельно-економічного коледжу, відділу культури та управлінню молоді і спорту, громадському об’єднанню «Молодіжні ініціативи Закарпаття», школам мистецтв та ін.




































Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування