Пізнаємо культуру через традиції
У затишній залі сектору краєзнавчої літератури міської книгозбірні п’ятничного пообіддя зібралися представники нацменшин міста на пізнавальний бібліокруїз «Від Рош га-шана до Сімхат Тора», який підготували члени Мукачівського міського національно-культурного єврейського товариства «Шалом!» та працівники центральної бібліотеки ім. О.Духновича.
Святкування осінніх єврейських свят люди різних конфесій розпочали у дружньому колі. Голова єврейського товариства «Шалом!» Міра Максименко привітала всіх та запросила до пізнання традицій і культури єврейського народу.
Про перше свято Рош га-Шана, яке розпочинає цикл осінніх єврейських свят і символізує початок нового року й нової долі для кожної людини вела мову Валентина Грінченко.
У десятий день місяця тишрей, першого місяця єврейського календаря, євреї всього світу відзначають Йом Кіпур – День спокути. У  цей день євреї, забуваючи про земні справи, повністю присвячують себе спокуті й очищенню від скоєних гріхів, аналізують минулий рік, згадують свої гріхи перед людьми і Богом, обов'язково повинні покаятися, помиритися з усіма, кого, можливо, скривдили, розповідала Іванів Міла.
В 15 день місяця тишрей починається семиденне святкування, коли євреї відзначають Суккот, або Свято кучок. Традиції наказують ці дні славити Всевишнього, не живучи під дахом будинку, а проводячи їх в сукке (кущі, шатрі). Саме таке міні-шатро і поставили в центрі зали. Міра Максименко звернула увагу присутніх на те, що символізує сукке – відмову від небезпечної, в загалі-то, ілюзії, що надійним будинок робить дах, адже ми на  Землі тимчасові, а вічне життя на Небесах не обмежене ні часом ні простором. Також було проведено і особливий ритуал – «піднесення лулава», під час якого прийнято піднімати й благословляти чотири види рослин, кожен з яких символізує певний тип людей.
Про свята Шміні Ацерет і Сімхат Тора, які завершують низку осінніх єврейських свят розповідала Людмила Сокова. Вона зазначила, що Сімхат Тора – одне з найрадісніших свят для євреїв. В цей день євреї завершують щорічний цикл читання Тори й розпочинають читання з початку, щоб підкреслити її нерозривність і вічність. Свято супроводжують величальні молитви, пісні, святкова хода і трапеза.
Цікаву і пізнавальну зустріч, яка дала можливість присутнім ознайомитись з особливостями єврейського календаря і зрозуміти, чому єврейський Новий Рік святкується не в січні, а восени, у вересні-жовтні, дізнатися чому в Рош га-Шана євреї усього світу бажають одне одному «бути в голові, а не в хвості» члени єврейського товариства доповнили святковою трапезою, на якій присутні мали можливість спробувати традиційні єврейські страви, які вони споживають під час святкування свят осіннього циклу – яблука з медом, круглу солодку халу з родзинками, овочі і фрукти та побажати одне одному «Шана Това!» або «Гарного року!».














Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування