Анна Ахматова – душа Срібного віку





„Мистецтво світлом своїм рятує людей від темряви, яка в них є”. Ці слова належать перу відомої російської поетеси – Анні Ахматовій, на долю якої у російській літературі випала особлива місія. Вустами Ахматової заговорила, розправивши могутні крила, російська жіноча поезія. Її творчість належить до класики російської літератури та має широке світове визнання.
Доля приготувала їй нелегкі випробування: її чоловік Микола Гумільов, талановитий російський поет, був розстріляний, єдиний син більше десяти років провів у засланні, сама вона була відлучена від поезії довгі роки.
Тільки наприкінці життя до Ахматової прийшло світове визнання. У 1964 р. в Римі їй була присуджена Міжнародна літературна премія „Етна-Таорміна” з нагоди 50-ліття літературної діяльності та за книгу вибраних творів, видану в Італії, а  Оксфордський університет (Англія) присудив Ахматовій ступінь почесного доктора літератури.

24 червня з нагоди 125-річчя від дня народження поетеси у літературній вітальні Мукачівської міської бібліотеки зібралися шанувальники її творчості. Музично-поетична галерея „Анна Ахматова – душа Срібного віку” представила увазі присутніх аматорські читання поезій Анни Ахматової, розповіді про життєвий і творчий шлях поетеси, її зв’язок з Україною та, звичайно пісні на слова поетеси.
Завідувачка відділу обслуговування Мукачівської ЦБ ім. О. Духновича Лілія Гліба розповіла про нелегку життєву і творчу долю А. Ахматової, а бібліотекар абонементу Світлана Ковач у повідомленні „Київський зошит Ахматової” відкрила сторінку її українського життя, поетичні збірки, до яких ввійшли твори, написані нею в Києві в різні часи. Бібліографічний огляд книг „Вона писала для нас” провела бібліотекар читальної зали Марія Мікла, запропонувавши учасникам зустрічі особисто ознайомитись із документами, представленими на виставці-портреті „Лірика душі геніальної поетеси”.
Тепла атмосфера сприяла ліричному настрою присутніх від читання витонченої, сповненої стриманої щирості лірики, патріотичних віршів періоду Великої Вітчизняної війни та пристрасні твори-розповіді поетеси про мученицьку долю свого народу, поетичним пам’ятником якого є славнозвісний „Реквієм”...
Своєрідним закликом став виступ однієї з учасниць зустрічі, читачки бібліотеки Наталії Масалович: „Ахматова – одна із найяскравіших фігур в літературі ХХ століття. Масштабність її поетичної особистості неповторна. Тому, мені здається, що найкращим подарунком Анні Ахматовій на її день народження буде читання її віршів – геніальних поетичних шедеврів”.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування